Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dags för en vitaminboost i höstrusket?

Höst. Första förkylningen. Kanske läge för en riktig vitaminboost? GP Konsument guidar dig bland multitabletterna där en dagsdos kan kosta allt från 50 öre till över 8 kronor.

Ni har hört dem förut – argumenten för och emot kosttillskott.

Å ena sidan: Om vi äter en varierad kost behövs det inga tillskott över huvud taget.

Å andra sidan: Man kan aldrig vara helt säker på kroppen varje dag får vad den behöver. Bäst att gardera sig och ta en tablett med extra allt.

Pengarna i sjön eller en bra investering i hälsa alltså.

Men bilden är inte fullt så svartvit. En tablett kan aldrig ersätta, men möjligen kompensera en fullvärdig kost. Åtminstone för vissa grupper. Vi gjorde en rundvandring bland åtta butiker för att höra deras rekommendationer.

Hans Hallbäck jobbar på MM Sports och märker en klart ökad efterfrågan på multivitamintabletter.

- Ja, det är lite som lilla nyår nu efter sommaren. Jag vet själv att jag ibland slarvar med frukt och grönt och då är det skönt att veta att man får i sig vad man behöver. Dessutom är maten inte lika näringsrik längre eftersom jordarna är så utarmade, säger han. rekommenderar kvinnan i butiken multivitaminer för människor som varit sjuka, jobbar för hårt och stressar eller

På Apotek Hjärtat rekommenderar kvinnan i butiken multivitaminer för människor som varit sjuka, jobbar för hårt och stressar eller äter mycket hel- och halvfabrikat. Expediten på Apoteket Svanen, som själv är sjuksköterska, är noga med att påpeka att olika forskare har olika uppfattningar och att en tablett aldrig kan ersätta en balanserad kost.

Frode Slinde, som är docent i klinisk nutrition vid Sahlgrenska akademin, är av samma åsikt.

- Den som är frisk och följer kostråden någorlunda får alla sina behov tillgodosedda genom maten. Människor som utesluter vissa livsmedel, som till exempel gluten, kan behöva något tillskott men då krävs viss kunskap, säger han.

Frode Slinde vill också poängtera riskerna med att överdosera och mixtra med olika sorters preparat. Fettlösliga vitaminer som A och D är till och med giftiga i för höga koncentrationer.

- Man ska inte heller glömma att tabletterna kostar en del. Det är betydligt godare och trevligare att lägga de pengarna på bra mat, säger Frode Slinde.

För hälsokostbranschen är tillskotten en stor kassako. Förra året omsatte kategorin ”kosttillskott och vitaminer” närmare två miljarder kronor. Då ska man ha i åtanke att en multivitamintablett på sin höjd ger oss tjugo, trettio olika ämnen medan maten innehåller ett par tusen olika aktiva substanser

Många forskare är däremot numera överens om att vi nordbor under den mörka årstiden mår bra av en dos extra D-vitamin.

1. Vitamineral Complex

Inköpsställe: MM Sports, Övre Husargatan

Pris: 159 kr

Antal: 90

Rekommenderad dos: 3 tabletter/dag

Cirkapris per dag: 5:30 kr

Innehåller bland annat: Dryga dagsdosen av vitaminerna B1, B2, B6, och K. Tre gånger så mycket B12 och fem gånger så mycket D. Mineraler men även blåbärs-, nypon-, vitlöks- och rödbetspulver samt algerna spirulina och kelp.

2. Apoteket Familj

Inköpsställe: Apoteket Svanen, Linnégatan

Pris: 159 kr

Antal: 200

Rekommenderad dos: 1 tablett/dag

Cirkapris per dag: 0:80 kr

Innehåller bland annat: Dubbla dagsbehovet av D-vitamin, dagsbehovet av folsyra och vitamin K, mellan 58 och 80 procent av vitamin A, E, C, B1, B2, B6 och B12.

3. Komplett

Inköpsställe: Life, Frölunda Torg

Pris: 156 kr

Antal: 100

Rekommenderad dos: 1 tablett/dag

Cirkapris per dag: 1:56 kr

Innehåller bland annat: Dubbla dagsbehovet av B7. Dryga dagsbehovet av vitamin D, B1, B2 och B12. Dagsbehovet av niacin, B6 och folsyra. 50-75 procent av vitamin A, C och E.

4. Holistic Multivitamin/Holistic Multimineral

Inköpsställe: Hälsokraft, Frölunda Torg

Pris: 203:40/179:10

Antal: 90/90

Rekommenderad dos: 1-2 tabletter/dag av vardera

Cirkapris per dag: 2:13/8:50 kr

Innehåller bland annat: 1 vitaminkapsel ger cirka dubbla dagsdosen av vitamin, A, C och D, tre gånger dagsdosen av E och minst sex gånger så mycket av vitamin B1, B2, B6 och B12.

5. Hjärtats multivitamin familj

Inköpsställe: Apotek Hjärtat, Nordstan

Pris: 99:90 kr

Antal: 100

Rekommenderad dos: 1 tablett/dag

Cirkapris per dag: 1 kr

Innehåller bland annat: Dagsdosen eller lite mer av vitamin A, D, B1, B2, B3 och B6. Knappt hälften av B12 och tre gånger så mycket av B7.

6. Black Line vitamin caps

Inköpsställe: Budo & Fitnessbutiken, Karl Gustavsgatan

Pris: 169 kr

Antal: 90

Rekommenderad dos: 1 tablett/dag

Cirkapris per dag: 1:88 kr

Innehåller bland annat: Exakta dagsbehovet av vitaminerna A, C, D3, sex sorters B-vitamin samt järn, zink, koppar, jod, krom, magnesium och selen.

7. Mitt val Familj

Inköpsställe: Lloyds Apotek, Friggagatan

Pris: 119 kr

Antal: 100

Rekommenderad dos: 1-2 tabletter/dag

Cirkapris per dag: 1:19/2:38 kr

Innehåller bland annat: 1 tablett ger en tredjedel av dagsdosen för vitamin A, runt hälften av sju sorters B-vitamin samt en och en halv gång så mycket av vitamin D.

8. Active Care Multiplus

Inköpsställe: Ica Supermarket, Rosenlund

Pris: 74:95 kr

Antal: 150

Rekommenderad dos: 1 tablett/dag

Cirkapris per dag: 0:50 kr

Innehåller bland annat: Fyrdubbel dos av D-vitamin. Exakta dagsbehovet av vitaminerna A, C, E, sju sorters B-vitamin samt järn, koppar, jod, zink, mangan, selen, krom och molybden.

Fotnot: Dagsdosen är andelen av RDI – rekommenderat dagligt intag.

I vissa ingrediensförteckningar anges vitaminens vetenskapliga namn istället för bokstav och siffra, som tiamin för B1, riboflavin för B2 och niacin för B3.

De vanligast förekommande mineralerna i multivitamintabletterna är kalcium, fosfor, magnesium, järn, zink, koppar, mangan, selen, krom, molybden och jod.

FAKTA: Tänk på

• Störst nytta gör multivitamintabletterna för människor som av olika skäl äter alltför ensidig kost eller på grund av sjukdom inte får i sig tillräckligt med näring samt veganer, gravida och de som tränar hårt.

• En multivitamintablett bör innehålla vitaminerna A, C, D, E samt B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra), B6, B7 (biotin), B9 (folsyra) och B12 samt mineralerna zink, koppar, mangan, selen, krom och jod.

• Vitamintabletter ska tas i samband med måltid eftersom vissa näringsämnen kräver fett för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig dem.

• Överdosera aldrig och var extra försiktig med fettlösliga vitaminer som vitamin A.

• Undvik produkter som innehåller mineraler i oxidföreningar, till exempel magnesiumoxid, eftersom de tas upp mycket dåligt av kroppen.

• Extra tillskott av vitamin D är särskilt viktigt för barn under två år, veganer och äldre som vistas mycket inomhus.

• Veganer och äldre personer kan behöva tillskott av vitamin B12.

• Kvinnor som planerar barn bör få i sig extra folsyra.

• Rökare bör inte äta kosttillskott med antioxidanter.

• Ett halvt kilo frukt och grönt om dagen ger lagom mängd antioxidanter.

• Antioxidanter är ett samlingsnamn för olika ämnen som kan motverka oxidation och hindra de så kallade fria radikalerna från att skada kroppens celler.

FAKTA: Vitaminer i livsmedel

• A-vitamin finns morötter och spenat,  

• B1 i bönor

• B2 i mjölk

• B3 i fisk, potatis och yoghurt

• Bp (folsyra) i fullkornsprodukter, yoghurt, frukt och grönt

• B12 i kött, fisk, skaldjur

• C i citrusfrukter och bär

• D i kött, fisk och ägg

• E i fullkornsprodukter, nötter, frön, avokado, ägg

• K i broccoli, spenat, och rapsolja. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.