Fjolårets lista över nyord sades vara mindre deppig, eller mer positiv om man så vill, än den från 2022 som till stora delar handlade om kris och krig. Men ett begrepp som kan verka tvetydigt för någon som aldrig tidigare reflekterat över fenomenet är ”toxisk positivitet”.
– Min tolkning är att det är ett positivt tänkande som har något förrädiskt och destruktivt i sig, en positivism som inte är till den hjälp som den utger sig för att vara, säger Jakob Carlander, som även Handelsnytt har pratat med.
Av Språkrådet beskrivs det som ett ”positivt tänkande som innebär att negativa känslor på ett skadligt sätt trycks undan och förnekas”.
”Inget utrymme för brister”
– Att tänka negativt emellanåt behöver inte vara detsamma som att vara uppgiven, utan innebär snarare att ha en respekt för tillvarons komplexitet. Ett ständigt framgångsrikt liv är inte möjligt, det är inte ens åtråvärt, säger Jakob Carlander, legitimerad psykoterapeut som har skrivit flera böcker om relationer i arbetslivet.
Den engelska termen ”toxic positivity” används redan flitigt inom psykologin, i synnerhet för att beskriva just ohållbara situationer på arbetsplatser som har hamnat i allt för positiva spiraler.
– Det kan leda till konflikter i arbetslaget. Det positiva tänkandet ger inget utrymme för brister och kan till slut leda till utbrändhet, säger Jakob Carlander.
Sätt dina egna gränser
Han menar att brist på empati hos chefer och kollegor resulterar i att anställda känner sig otillräckliga eftersom de inte kan leva upp till förväntningarna. Istället är det viktigt att kunna prata med varandra när något känns jobbigt eller fel, utan att riskera att mötas av käcka fraser om att ”det blir bättre” eller att du ändå ”gjorde ditt bästa”.
– Varför ska man trösta en människa med något som inte är sant? Det är ju ingen av oss som alltid är fantastisk, säger Jakob Carlander, som också framhåller att det är viktigt att våga sätta ner foten om man upplever en vägg av reflexmässig positivitet på sin arbetsplats.
– Det finns ofta förutfattade meningar om att det kommer ske något fruktansvärt om man säger nej eller visar sig svagare. Man provar aldrig att säga ifrån utan lever i skräcken och fortsätter att pressa sig. Jag tycker att man ska prova att gå emot genom att sätta sina egna gränser.
”Våga tvivla på sig själv”
Men vill man som chef eller kollega motivera och uppmuntra sina arbetskamrater eller anställda kan det vara svårt att veta var gränsen går. I många situationer är det såklart bra att vara optimistisk och peppande, menar Jakob Carlander.
– Jag skulle nog säga att det blir toxiskt när det inte finns utrymme för att känna, uppleva och tillstå brister, säger han och fortsätter:
– Det är viktigt att våga tvivla lite på sig själv och att inte vara rädd för tvivlet. Nyckeln till framgång verkar vara att hysa lite tvivel om sig själv, men samtidigt uppskatta sig själv som människa.
LÄS MER:Överläkaren larmar: Chefer kan göra anställda sjuka
LÄS MER:Toppchefen: Lögn att kvinnor kan få allt
LÄS MER:Det är helt okej att vara alldaglig och o-speciell
Missa inte det senaste från GP Ekonomi!
Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.