Alexander Ernstberger dömdes till sex års fängelse tidigare i somras.
Alexander Ernstberger dömdes till sex års fängelse tidigare i somras. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Dömdes för ekobrott – nu säljs lyxprylarna på auktion

En vattenskoter, ett hagelgevär och en Porsche. Det är några av de lyxprylar som kommer att auktioneras ut online, efter att Kronofogden finkammat den dömde Allra-vd:n Alexander Ernstbergers tillgångar. Det rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
|

Knappt tre veckor har gått sedan den tidigare vd:n för pensions- och finansbolaget Allra dömdes till sex års fängelse och tio års näringsförbud för mutbrott och trolöshet mot huvudman. Totalt dömdes fyra personer i målet – samtliga till fängelsestraff.

Strax efter att domen delats ut påbörjade Kronofogden jakten på Allra-topparnas miljoner. Uppgiften är att driva in ett gemensamt skadestånd på sammanlagt 315 miljoner kronor.

GP har tidigare rapporterat om Alexander Ernstbergers uppmärksammade lyxköp i Västsverige – bara dagar innan domen föll. Då köpte sig den tidigare vd:n en ny Porsche i miljonklass på kredit. Och så sent som förra veckan kunde Expressen avslöja att finanstoppen i tysthet sålt sin lyxvilla på Lidingö en dryg månad innan den fällande fängelsedomen. Ernstberger ska dessutom ha skrivit över halva fastigheten, värderad till 50 miljoner kronor, på sin hustru redan i december förra året.

ANNONS

Ska auktioneras ut

Men eftersom köpeskillingen från husaffären inte hunnit levereras har Kronofogden nu kunnat utmäta delar av huset.

Efter att myndigheten genomfört en utmätning av Allra-grundarens tillgångar har halva lyxvillan, hela den nyköpta Porschen och flera andra lyxprylar kunnat frysas.

LÄS MER:Efterlysta Allra-vd:n i förvar hos polisen

LÄS MER:Lista: Bolagen som misstänks ha bluffat för coronapengar

Kronofogden har ett tiotal personer som är direkt öronmärkta för ”Operation Allra” i jakten på tillgångar hos de dömda finanstopparna, skriver Expressen.

– Det mesta kommer att läggas ut på vårt auktionstorg, säger Max Wallenberg, pressansvarig vid Kronofogden, till Aftonbladet.

Egendom som utmätts hos Alexander Ernstberger

Vattenskoter, Seadoo: 100 000 kronor

Hagelgevär, Beretta: 15 000 kronor

Bil, Porsche 911 Targa 4S: 850 000 kronor

Slips, Hermés: 1 500 kronor

Manschettknappar i guld: 3 300 kronor

Bord, B&B Italia: 10 000 kronor

Stringhylla i valnöt: 25 000 kronor

Matbord med marmorskiva: 10 000 kronor

Åtta stolar, Carl Hansen: 32 000 kronor

Halva lyxvillan på Lidingö: 25 000 000 kronor

Pantbrev, fastigheten på Lidingö: 5 551 546 kronor

Källa: Kronofogden

”Kommer att säljas till högstbjudande”

Bland Allra-grundarens tillhörigheter finns även en vattenskoter värd 100 000 kronor och ett hagelgevär för 15 000 kronor, enligt Kronofogdens utmätning som Aftonbladet har tagit del av.

– Allt vi utmätt fram tills igår (fredag), inklusive bankkonton, bilar, båtar och allt vad det är, motsvarar drygt 80 miljoner kronor, säger Max Wallenberg.

Tillgångarna kan komma att säljas när domen träder i laga kraft den 19 augusti – och kommer då att säljas till högstbjudande på ett auktionstorg online.

Ernstbergers advokat har tidigare meddelat att man avser att överklaga domen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS