Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vinskörden ser ut att bli dålig i år. Arkivbild.

Dåligt väder ger mindre vin

Återigen har vädret ställt till det för de europeiska vinbönderna. I år minskar produktionen drastiskt. Någon akut fara för prishöjningar eller tomma hyllor i Sverige finns det dock inte. Inte än.

Den globala produktionen av vin sjunker och har inte varit så låg sedan 1961. Svåra väderförhållanden i västra Europa, vilket har drabbat vingårdar i världens viktigaste produktionsområde, är den främsta förklaringen, enligt branschorganisationen OIV.

I ett första uttalande om hur året kommer att sluta spår OIV att produktionen minskar med åtta procent jämfört med 2016, som också var dåligt om än inte alls lika dåligt som i år.

- Det är framför allt de stora vinländerna i västra Europa – Frankrike, Italien och Spanien – som har drabbats, säger Ulf Sjödin, sortimentschef på Systembolaget, till TT.

Prioriterat land

I Frankrike har det dåliga vädret påverkat alla större vinregioner, inklusive Bordeaux och Champagne, vilket har fått myndigheterna att anta att produktionen i år kommer att vara den lägsta "på decennier".

I Italien väntas vinproduktionen att minska med 23 procent, medan den i Spanien "bara" beräknas sjunka med 15 procent.

Någon akut fara för drastiska prishöjningar eller brist i svenska butiker finns dock inte, enligt Ulf Sjödin.

- Ingenting kommer att ta slut på grund av det här.

Dessutom, säger han, är Sverige något av ett prioriterat land för många vinleverantörer.

- Eftersom vi är ett monopol betalar vi våra räkningar i tid, vilket inte alla andra gör. Sverige ses också som något av ett föregångsland där vi är snabba på att ta till oss nya trender. Och om du väl är inne (på den svenska marknaden), så är du inne överallt (i alla butiker), vilket är en klar fördel för leverantörerna, säger Ulf Sjödin.

Nästa år avgörande

Svenska kunder är också, till skillnad från kunder i vissa andra länder, vana att "handla med fötterna".

- Svenskar köper sitt vin när det är som bäst och är inte så ofta låsta vid ett visst land eller en viss tillverkare. Om du brukar köpa ett bra vin för exempelvis 89 kronor väljer man ofta ett annat land eller en annan tillverkare om priset går upp för mycket, säger Ulf Sjödin.

För mindre prishöjningar till följd av produktionstappet går inte att utesluta helt. Men framför allt, säger Ulf Sjödin, handlar det om hur nästa år blir. Om även detta år blir dåligt blir läget ett annat.

- En dålig årgång gör inte så stor skillnad. I så fall kan man byta årgång efter tio månader, för det finns inget som säger att en producent måste sälja en hel årgång på exakt tolv månader. Men om även nästa år blir dåligt kommer effekten att bli större. I så fall kan vi nog räkna med prishöjningar, säger Ulf Sjödin.