Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Produktionen av vin minskade 2016. Arkivbild.

Dåligt väder gav färre vinpavor förra året

Den globala produktionen av vin sjönk förra året, som en följd av dåliga väderförhållanden i många regioner. Men svenska konsumenter behöver inte oroa sig – så länge man kan tänka sig att betala en smula mer för sitt Chablis.

- I och med att det från början är ganska dyrt då tycker de flesta att det är värt att få en flaska även om den går upp en tia i pris, säger Ulf Sjödin, Systembolagets sortimentschef och utbildad "Master of Wine", till TT.

Svenskarna dricker mycket Chablis i förhållande till vår befolkning, menar Sjödin. Relativt dyra viner, och priserna har gått upp det senaste året. Det är väderförhållanden som spökar – och inte bara i vindistriktet Chablis.

Vädret spökar

Totalt minskade vinproduktionen i världen med drygt tre procent jämfört med året innan, till 26,7 miljarder liter, enligt siffror från branschorganisationen OIV. I volym tappade Frankrike och Argentina mest, medan räknat i procent så föll produktionen i Brasilien och Ungern mest.

I Latinamerika låg väderfenomenet El Niño bakom. I Sydafrika ställde torka till det för odlarna. Men någon risk för vinbrist finns dock inte, säger Ulf Sjödin.

"Pigga prova nytt"

Det produceras årligen runt 8 procent mer vin - i genomsnitt – än vad världens vindrickare hinner dricka upp.

- Vin är en jordbruksprodukt, så det här är naturligt. Vissa årgångar ger ett överskott, och andra årgångar ger mindre, säger Ulf Sjödin och fortsätter:

- Om priserna går upp för mycket så provar kunder något annat. Många vinproducenter vet det, och de biter ihop.

Svenska konsumenter är dessutom pigga på att prova nytt, menar Sjödin.

- Om ena halvklotet har dåligt väder tar man ett vin från andra halvklotet. Få av våra kunder är bundna till en typ av vin.

Jämnare kvalitet

Någon större risk för att det dåliga vädret medför sämre vin råder inte heller nuförtiden.

- Det problemet var större förr. Det sämsta är om det blir för blött och det kommer röta, men vinodlarna är bättre på att ta hand om det i dag. Man har styrning på temperatur och jäsning, säger Sjödin och fortsätter:

- Tittar man tillbaka på årgångarna från 1960-talet var det annorlunda, i dag är kvalitén mer jämn.