Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dokument visar att Astra Zeneca har rätt att förklara pandemin avslutat i juli 2020, och då kan börja tjäna pengar på sitt vaccin, enligt ett brasilianskt avtal där Astra Zeneca förbundit sig att leverera 100 miljoner doser. Bild: Alastair Grant

Då ska Astra Zeneca ta betalt för sitt coronavaccin

Astra Zeneca räknar med att göra vinst på sitt eventuella coronavaccin från och med juli nästa år – när bolaget anser pandemin vara över, enligt ett dokument som Financial Times kommit över.

Svensk-brittiska läkemedelsjätten har lovat att de inte ska tjäna pengar på sitt covid-19-vaccin så länge pandemin pågår. Nu visar dokument Financial Times tagit del av att bolaget har rätt att förklara pandemin avslutat i juli 2020, och då kan börja tjäna pengar på sitt vaccin, enligt ett brasilianskt avtal där Astra Zeneca förbundit sig att leverera 100 miljoner doser.

Perioden kan dock förlängas om Astra Zeneca bedömera att pandemin inte är över.

”Från första början har Astra Zenecas hållning varit att se på utvecklingen av vaccinet som ett bidrag till den globala folkhälsokrisen, inte som en kommersiell möjlighet. Vi har skapat flera leveranskedjor för att säkerställa en snabb tillgång samt en bred och rättvis fördelning för såväl hög- som låginkomstländer, i nuläget har vi en kapacitet som överstiger 3 miljarder doser.”, skriver Astra Zeneca till GP.

LÄS MER: Regeringen om Sveriges vaccinstrategi

LÄS MER: Astra Zeneca återupptar kliniska prover av coronavaccin i Japan

Samtidigt är bedömare tidningen pratat med pessimistiska och beräknar att det kommer dröja till nästa sommar innan vi har ett fungerande vaccin på marknaden.

Det är heller inte säkert att just Astra Zeneca får fram ett godkänt vaccin. Flera läkemedelsbolag arbetar parallellt med frågan.

Försöken stoppades efter mystiskt insjuknande

Astra Zeneca har fått stora summor pengar för att utveckla sitt vaccin, bland annat minst en miljard dollar av myndigheter i USA. I dag uppskattas att varje person behöver två doser av vaccinen, som väntas kosta runt 3-4 dollar per dos.

Just nu pågår den kliniska fas 3-utvärderingen av vaccinen, som går under bedömningen AZD1222, vilket dock inte varit utan problem.

I början av september stoppades den efter att man upptäckt en ovanlig biverkan. Sedan dess har företaget återupptagit prövningen i Storbritannien, Brasilien, Sydafrika, Indien och Japan. Överläggningarna med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA fortsätter, om vad som måste klargöras för att testerna av vaccinet även ska kunna återupptas i USA.

LÄS MER: Nu börjar snabbgranskning av AstraZenecas vaccin

I slutet av september inledde den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA en snabbgranskning av Astra Zenecas covid-19-vaccin.

– Det går inte att förutse när ett eventuellt beslut om godkännande av vaccinet skulle kunna fattas, även om den löpande granskningen kan förkorta utredningstiden avsevärt, sa Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist i ett pressmeddelande.

Astra Zeneca utvecklar sitt vaccin i samarbete med universitetet i Oxford.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.