Då presenterar Göteborgsbolagen sina kvartalsrapporter

Trots halvledarpris och ökade priser på olja, stål och trä väntas de kommande veckornas kvartalsrapporter bli munter läsning för aktieägarna.
– Det verkar som att ekonomin går så pass starkt just nu att bolagen kan ta ut de kostnaderna av sina kunder, säger sparekonomen Joakim Bornold. Nedan kan du se när de göteborgska börsbolagen presenterar sina resultat.

ANNONS
|

Rapportsäsongen smygstartade förra veckan då bland annat fastighetsbolaget Wallenstam kunde rapportera en vinst på 1,1 miljarder kronor och elva procent i ökade hyresintäkter för april till juni.

Och under de kommande veckorna kommer en rad Göteborgsbolag berätta om hur det gått under årets andra kvartal.

LÄS MER:Börsyra: Så bra har det gått för Göteborgsbolagen första halvåret 2021

Redan under tisdagen rapporterar verkstadsbolaget Bulten, logistikbolaget Elanders och vårdbolaget GHP Specialty Care.

På torsdag rapporterar bland annat byggjätten Serneke Group, nischbanken Collector och fastighetsbolaget Castellum, och på fredag är det dags för Erik Selins byggbolag Balder samt Getinge, som utvecklar medicinteknik.

Stora vinster att vänta

Nästa vecka kommer industritungviktarna AB Volvo, Volvo Cars och SKF med sina kvartalsrapporter.

ANNONS

Rapporterna väntas överlag bli glädjande läsning för ägarna.

– Om man tittar på analytikernas prognoser så är bolagens vinster tillbaka på normala nivåer, nästan som 2019. Vinstraset från pandemin är återtaget. Det är en fantastisk uppgång, men från en låg nivå, säger oberoende analytikern Peter Malmqvist till TT.

Vissa orosmoln finns dock. Ett är den halvledarbrist som bland annat drabbat Volvobolagen, som flaggat för möjliga produktionsstopp som följd.

LÄS MER:Därför måste Volvo stänga sin fabrik

Ökade råvarupriser kan sänka resultaten

Ett annat är ökade råvarukostnader. Den starka återhämtningen i ekonomin har ökat efterfrågan på bland annat stål, trä, olja och koppar.

Risken för bolagen som köper råvarorna är att de inte kan ta betalt för prisökningarna i nästa led, vilket kan påverka deras resultat negativt.

LÄS MER:Nya toppchefen om SKF:s framtid: Blir färre anställda

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg och Partners, tror dock att bolagen i detta läge kan ta ut detta i ökade priserna gentemot sina kunder.

– Vi får väl se i kvartalsrapporterna som nu kommer in om det stämmer, men det verkar som det. Det verkar som att ekonomin går så pass starkt just nu att bolagen kan ta ut de kostnaderna av sina kunder, säger Joakim Bornold.

Då rapporterar Göteborgsbolagen

Tisdag 13 juli (idag)

∙ Bulten

∙ Elanders

∙ GHP Specialty Care

Torsdag 15 juli

∙ Castellum

∙ Willys (Axfood)

∙ Serneke Group

∙ Vitrolife

∙ Collector

Fredag 16 juli

∙ Balder

∙ Getinge

∙ Semcom

Måndag 19 juli

∙ SKF

∙ AB Volvo

Torsdag 22 juli

∙ Fingerprint Cards

Fredag 23 juli

∙ Volvo Cars (Ej börsnoterat)

∙ Bilia

Torsdag 12 augusti

∙ Hexatronic

Tisdag 17 augusti

∙ New Wave

Onsdag 18 augusti

∙ Cellink

Fredag 20 augusti

∙ Powercell

Måndag 23 augusti

∙ Latour

Torsdag 26 augusti

∙ Smart Eye

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS