Den svenska bolånemarknaden styrs av reporäntan som i sin tur påverkas av de låga och i vissa fall negativa räntorna i omvärlden.
Den svenska bolånemarknaden styrs av reporäntan som i sin tur påverkas av de låga och i vissa fall negativa räntorna i omvärlden. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Då höjs din bolåneränta

För den som redan sitter med bolån är de låga räntorna en skön sits att sitta i för att kunna amortera. Svårare är det för den som jagar bostad då låga räntor håller uppe bostadspriserna. Nu förlänger SBAB sin prognos för när Riksbanken kommer att höja reporäntan.

ANNONS

Låga räntor är skönsång för bolånetagare, men de låga räntorna ute i Europa som delvis driver dem är en oroväckande trend enligt SBAB.

– Om man redan äger en bostad har man ett bra läge att amortera av sina lån och skaffa sig en buffert. För de som är på jakt efter en bostad att köpa är det ett mindre bra läge då de låga räntorna lär hålla bostadspriserna uppe, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Hur effekten av en sänkning av reporäntan, i en framtida lågkonjunktur, påverkas när man redan har minusränta är något SBAB oroar sig för.

– Det oroar när räntan redan är negativ. Riksbanken har i och för sig sagt att de inte ser något hinder i att sänka räntan ännu mer om det läget uppstår men det skulle sätta bankerna i en svår sits. De vill i sin tur göra allt för att inte sätta minusränta på sparande och bolån. Det är ett oprövat kort då vi aldrig varit i den här situationen innan.

ANNONS

Just nu förväntar sig SBAB att nästa räntehöjning från Riksbanken dröjer till april 2022. Det är längre fram än vad man tidigare sagt och dels beror det på hur omvärlden börjat tro mer på en kommande lågkonjunktur.

– Minusräntorna som man ser ute i Europa på statsobligationer med så långa löptider som ända upp till 30–50 år och i vissa fall även på sparkonton är det som ligger till grund för prognosen. Det är något unikt vi ser nu. Marknaden tror på låga och negativa räntor under mycket lång tid framöver och efter att Amerikanska Centralbanken FED sänkte sin styrränta har många andra centralbanker tagit efter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS