Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Då går nya flygen från Göteborg till Kanarieöarna

SAS startar upp en ny flyglinje som kommer gå direkt från Landvetter till Las Palmas på Gran Canaria från och med den 30 oktober. I nuläget flyger inga flygbolag direkt på sträckan.
– Nu ser vi hur efterfrågan börja komma tillbaka i och med att fler vaccinerar sig, säger John Eckhoff, presstalesperson på SAS.

Efter att ha stannat av under början av pandemin har flygbranschen börjat vakna till liv igen.

Från och med den 30 oktober inför SAS två helt nya flyglinjer i Norden som går direkt till Kanarieöarna. En av dem kommer att gå mellan Landvetter och Gran Canaria.

Det kommer att röra sig om en avgång i veckan, förutom mellan den 18 december och tionde januari då man dubblerar antalet avgångar.

”Ser hur efterfrågan börjar komma tillbaka”

Samtidigt skalar SAS upp sina andra fyra linjer från Norden till Kanarieöarna. Från och med den 30 oktober har flygbolaget 17 avgångar i veckan från Norden till Kanarieöarna fördelat på sex linjer. Över jul och nyår ökar man till 30 avgångar i veckan.

– Vi fick dra ner avgångarna rejält under pandemin men nu ser vi hur efterfrågan börja komma tillbaka i och med att fler vaccinerar sig, säger John Eckhoff, presstalesperson på SAS.

LÄS MER: Därför lär tredje dosen coronavaccin behövas

I nuläget finns det inget flygbolag som kör direkt mellan Landvetter och någon av Kanarieöarna utan resenärer får nöja sig med mellanlandningar och längre restid. SAS nya avgångar är planerade fram till den 26 mars. Men eftersom Kanarieöarna är populära helårsdestinationer och många av de nordiska resenärerna äger bostäder där så kan de mycket väl förlängas, uppger bolaget.

Samtidigt ökar smittspridningen av covid-19 i de svenska storstäderna – och minst vart fjärde nytt fall kan kopplas till utlandsresor. Eftersom smittspridningen ökar i Europa och övriga världen kan det innebära en risk för svenska resenärer. I dagsläget finns dock ingen allmän avrådan från resor utomlands.

Fortfarande färre flyg än före pandemin

SAS ligger i nuläget 50 procent lägre i totalt antal avgångar om man jämför med 2019 då man senast hade ett normalläge. Flygtrafiken på Landvetter var mellan januari och juni 47 procent lägre mot samma period förra året enligt siffror från Svedavia.

Men om man endast ser till månaden juni har flygtrafiken på Landvetter upp med 211 procent jämfört med förra året, då det gick väldigt få flyg.

– Det är jättesvårt att säga när vi går tillbaka till det normala och vad som kommer bli det nya normala. Men på kort sikt tror vi att fritidsresorna kommer gå upp igen men att affärsresor kommer minska rejält, säger John Eckhoff.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.