Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

Då öppnar Ikeas första second hand-butik

Den 2 november öppnar världens första butik enbart med second hand-varor från Ikea. Där ska möbler och andra varor få en andra chans, samtidigt som möbeljätten testar en möjlig cirkulär och lönsam affärsmodell för framtiden.
Någon etablering i Göteborg är dock inte aktuell just nu.

Butiken, som öppnas i återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna, kommer att sälja Ikea-möbler och andra produkter inom varumärket, som kunder skänkt till ReTuna och som rustats upp av Ikea. I butiken kommer det även säljas produkter från Ikeas varuhus som på något sätt skadats och sedan rustats upp för att säljas i second hand-butiken.

– Vi är glada att snart kunna öppna för våra kunder. Vi har fått mycket positiva reaktioner sedan vi berättade om butiken första gången. Samtidigt måste vi ta hänsyn till rådande pandemi för att säkerställa såväl medarbetares som kunders hälsa. Därför planerar vi inget större event vid öppnandet av butiken, säger Jonas Fjäll, varuhuschef på IKEA Västerås i en skriftlig kommentar.

LÄS MER: Ikea i nytt samarbete med Ben Gorham

Butiken är även del i ett globalt innovationsprojekt inom IKEA, som går ut på att testa och utveckla en cirkulär och lönsam affärsmodell för framtiden. Det innebär bland annat att alla produkter ska vara tillverkade av förnybara eller återvunna material.

Enligt en prognos av Ikea Sverige kommer efterfrågan för begagnande möbler bland kunderna öka – andrahandsmarknaden för möbler kommer enligt prognosen öka fyra gånger så mycket som förstahandsmarknaden fram till 2027.

Butiken i Eskilstuna är ett test som kommer inledningsvis kommer vara öppen i 6 månader.

På frågan om något liknande kan vara på gång i Göteborg svarar Mattias Hennius på Ikeas presstjänst:

– Det tråkiga svaret är nej, några sådana planer finns inte just nu.

Ikeas initiativ sker samtidigt som en rad etablerade varumärken lanserar egna marknadsplatser för second hand-produkter. Tidigare säljer bland annat H&M, Filippa K och klassiska barnklädesmärket Polarn&Pyret second hand i egen regi.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.