Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Unga som avslutar gymnasiet får generellt ett bättre liv än de som inte gör det. Studera några år på universitet på det så har du ännu bättre förutsättningar att både hålla dig frisk och få ett långt äktenskap. Bild: Arkivbild: TT
Unga som avslutar gymnasiet får generellt ett bättre liv än de som inte gör det. Studera några år på universitet på det så har du ännu bättre förutsättningar att både hålla dig frisk och få ett långt äktenskap. Bild: Arkivbild: TT

Ida Johansson: Därför ska du ha panik inför 15:e april

Oroar du dig för vad du ska bli i framtiden? Det är dock inget mot skräcken du borde känna – dina utbildningsval bestämmer så mycket mer än bara ditt yrke.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Den 15:e april är sista dagen att anmäla dig om du tänker läsa på universitet eller högskola i höst. För många mer eller mindre unga är det ett rent yrkesval, ett tillfälle att tänka efter vad det egentligen är man vill ägna dagarna åt i framtiden. Fundera över om fler år i skolbänken ger tillräcklig utdelning.

Utbildning, och mer bestämt nivån på den, är dock blodigt allvar – och i bland en fråga om liv och död. Att följa "rätt" väg och ha både förmågan och orken att genomföra universitetsstudier ger nämligen, rent generellt, följande fördelar i livet:

+ Du blir betydligt friskare – och får friskare barn. Personer med enbart förgymnasial utbildningsnivå har ordentligt sämre allmän hälsa än de med eftergymnasial utbildning. Människor med enbart förgymnasial utbildning dör också tidigare i såväl cancer och hjärt- och kärlsjukdomar som genom självmord, enligt Folkhälsomyndighetens senaste årsrapport. Dessutom är spädbarnsdödlighet mer än dubbelt så vanligt hos bebisar som har föräldrar utan gymnasieutbildning, jämfört med dem som har föräldrar som läst på högskola eller universitet.

+ Ditt äktenskap har större chans att överleva. När SCB kollade hur det står till med svenskarnas äktenskapliga lycka, mätt i andelen skilsmässor och separationer, visade sig utbildningsnivån vara en viktig faktor bakom framgångsrika förhållanden. Om båda parterna enbart hade förgymnasial utbildning skilde sig 29 procent av paren – samma siffra för par där båda hade eftergymnasial utbildning var 12 procent.

+ Du tjänar mer pengar – och blir bättre på att ta hand om dem. Strunta i allt du hört om amerikanska killar som hoppar av skolan och blir techmiljardärer eller rapporter om hur väldigt olönsamt det är att bli bibliotekarie eller lärare. Vilken månadslön du får hänger generellt tätt ihop med hur länge du studerat. Dessutom har finansiell kunskap och förmåga, sånt som gör att man kanske inte tar lån med absurt hög ränta eller satsar alla sparpengar på en högriskaktie, ett tydligt samband med hur hög utbildningsnivå du har.

En annan, i sammanhanget nästan cynisk, effekt av att du överhuvudtaget väljer att studera vidare är att dina barn sannolikt också kommer att göra det. Och bli friskare och rikare. Medan de som inte har föräldrar som gått på universitetet, tja, inte blir det.

För trots att det är gratis att studera i Sverige, och många olika regeringar länge har pratat fint om att minska klasskillnaderna fortsätter samma mönster att återupprepas. Folkhälsomyndighetens beräkningar visar till exempel redan nu att dagens stora hälsogap mellan den med och utan utbildning fortsätter ännu en generation.

Det är sorgligt. Man kan prata om individers egna val och säga något smart om att alla har ansvar för sig själv, men det gör inte det hela mindre sorgligt. Större risk att exempelvis dö tidigt i allvarliga sjukdomar är ett ganska orimligt straff för att välja ”fel väg” hos studievägledaren.

I ett samhälle som lägger så stor praktisk vikt vid utbildning är det också konstigt att vi ofta har en så enkelspårig syn på studier. Diskussionen handlar inte sällan om att blint räkna på hur stor månadslön eller vilka karriärmöjligheter en universitetsutbildning ger, jämföra "livslönen" mellan den som har gjort sina år på högskolan och den som inte gjort det och högtidligt deklarera att "utbildning ska löna sig" Utbildning lönar sig redan på i princip alla sätt – att säga något annat är att lura den som kanske står och väger mellan studier och att ta ett jobb och tjäna pengar direkt.

Antingen får vi se till att alla åtminstone kan avsluta gymnasiet – eller fixa ett samhälle där saker som hälsa, trygghet och livslängd inte hör så smärtsamt nära samman med förmågan att ta sig igenom utbildningssystemet.

LÄS MER: Dags att söka högskola