Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En oljeanläggning i Jubeil, Saudiarabien. Arkivbild. Bild: Hassan Ammar/AP/TT
En oljeanläggning i Jubeil, Saudiarabien. Arkivbild. Bild: Hassan Ammar/AP/TT

Därför leder oljebråk till jätteras

Världsmarknadspriset på olja tokrasar. Orsaken är att Saudiarabien surnat till på ryssarna och beslutat vräka ut olja på marknaden.
I Sverige blir bensinen klart billigare.

Världsmarknadspriset på olja rasar närmare 25 procent sedan toppexportören Saudiarabien kraftigt sänkt sina priser och beslutat öka produktionen.

Bakgrunden är bråket med Ryssland, som inte ville förena sig med Opecländerna i att kraftigt kapa produktionen när efterfrågan nu faller i coronavirusets spår. Därför straffar saudierna ryssarna med att vräka ut billig olja på marknaden.

– Då säger Saudiarabien, ok, nu producerar alla så mycket de vill, det kommer innebära att vi får ett gigantiskt överskott av olja, säger Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Cheuvreux.

Ett fat brent-olja handlas under måndagen för omkring 35–36 dollar fatet, en minskning med över 20 procent sedan i fredags och den lägsta nivån på flera år.

Sänkt bensinpris

Prisraset befaras sätta djupa spår i oljerika länder. Oslobörsen rasar tolv procent. USA:s ekonomi bedöms också påverkas stort eftersom USA på senare år blivit en allt större oljeekonomi, enligt Martin Guri.

En direkt effekt syns också vid pumpen. Mackarna sänkte på morgonen priset på både bensinen och dieseln med 35 öre litern till 14:58 respektive 15:08 kronor.

Olle Lindström/TT