Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Därför kan kurser vara pengar i sjön

Det är svårt att argumentera emot att människor behöver att lära hela livet. Sedan många decennier har vi i Sverige ett mål om att snabbt kunna hjälpa människor att omskola sig.

Företag och organisationer runt om i världen har såklart ett oerhört behov av att lära sig för att inte hamna efter i konkurrensen. De lägger över 3 000 miljarder kronor på företagsutbildningar varje år.

Så viktigt då att utbildningarna är av värde. Tyvärr visar det sig att en betydande del av företagsutbildningarna har rätt lite effekt på organisationerna som de är tänkta att förbättra. Ett par vasstungade kollegor, bland andra svensken Magnus Finnström, går så långt som att kalla det för”the great training robbery” (en parafras på det engelska namnet för det stora tågrånet 1963). I den senaste utgåvan av tidskriften Harvard Business Review skriver de om problemen.

Det första problemet, skriver författarna, är att man ser organisationen som en uppsättning individer som ska tränas i något nytt. Även om alla som har gått utbildningarna upplever att de har växt som yrkespersoner och individer, så är de inarbetade arbetssätten, processerna, kulturen och incitamentsystemen så starka så att den förbättrade kunskapen inte får någon större betydelsen.

Det andra problemet är att det är mycket enklare att peka på att man behöver utbildning än att man behöver förändra hur organisationen leds och organiseras. Samma sak gäller för övrigt omorganisationer. Det är mycket enklare att låtsas som om man har gjort en förändring genom att dra om gränserna i organisationen, än att engagera många i att utveckla nya sätt att arbeta. Men det är just detta som behövs för att får till stånd riktig förändring. Den öppna, och ibland jobbiga, diskussionen som man måste ha är obehaglig. Hellre då ta ett snabbt beslut och hoppas att andra anpassar sig.

Bot och bättring, säger Magnus och de andra. Om vi ska få ut mer av alla de pengar som läggs ned, måste vi anpassa organisationerna först. Och hur detta ska ske är något som måste tas upp till bred diskussion. Det behövs goda förutsättningar från toppen av organisationen samtidigt som förändringen måste drivas ute i enheterna genom att vi utvecklar nya arbetssätt. Först då ser vi vilka hinder som står i vägen för att vi ska nå våra mål – och först då kan ledningen skapa en bättre miljö i organisationen där de nya kunskaperna som vi får genom fortbildning är användbara på riktigt.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi