Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
På söndag kväll twittrade USA:s president om nya handelstullar mot Kina. På måndagen öppnade världens börser ner.

Alexander Piauger: Därför faller börsen efter Trump-tweet

När Stockholmsbörsen öppnade på måndagsmorgonen var siffrorna röda – och index föll med två procent i den inledande handeln. GP:s Alexander Piauger reder ut orsakerna bakom raset.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Varför faller börsen i dag?

– För att de som handlar i aktier förväntar sig lägre vinster i framtiden. Värdet av en aktie avgörs av något som kallas för det diskonterade nuvärdet av framtida vinster, priset bestäms av hur stora vinster handlarna förväntar sig att få tillbaka i framtiden. Om någonting händer, till exempel att Donald Trump twittrar om hur han planerar att höja handelstullar mot Kina, kan det innebära att det blir svårare för många företag att leverera de vinster som marknaden förväntar sig. Kursen faller.

Behöver man agera på något sätt som småsparare?

– Det är upp till var och en hur man vill göra. Men historiskt har det visat sig vara svårt att få till rätt tajmning vid börsnedgång, risken är att man säljer när det redan gått ner och sedan tvingas köpa tillbaka när kursen gått upp igen. Ett sätt att komma runt det här problemet är att spara kontinuerligt. Den som köper med jämna mellanrum kommer få dålig tajming ibland, men också bra tajming ibland.

Hur kommer det att gå framöver?

– Det finns antagligen ingen i hela världen som vet. Eftersom värdet bestäms av framtida vinster hade det krävts att man kunde se in i just framtiden för att vara helt säker.