Allt fler röster höjs nu för att AB Volvo helt ska slopa aktieutdelningen vid stämman i april – styrelsen med ordförande Carl-Henrik Svanberg har efter coronakrisen föreslagit att det inte sker någon extrautdelning, men att man har kvar ordinarie utdelning.
Allt fler röster höjs nu för att AB Volvo helt ska slopa aktieutdelningen vid stämman i april – styrelsen med ordförande Carl-Henrik Svanberg har efter coronakrisen föreslagit att det inte sker någon extrautdelning, men att man har kvar ordinarie utdelning. Bild: Henrik Montgomery, Rasmus Forsgren

Därför delar Volvo ut till ägarna medan man sparkar konsulter

H&M ställde in utdelningen, AB Volvo planerar att ha kvar den – vilket väcker debatt när bolaget samtidigt permitterar anställda, från höger till vänster.
– De borde tänka på långsiktiga intressen, inte snabba klipp, säger S-debattören Daniel Suhonen. Men samtidigt påverkar lagens utformning åtgärderna som företagen tar till.

ANNONS
|

I fredags stod det klart att båda Volvobolagen, Volvo Cars och AB Volvo, permitterar hela sin personal enligt den nya lagen om korttidsarbete där staten står för halva kostnaden. AB Volvo är till skillnad mot Volvo Cars noterat på Stockholmsbörsen och har meddelat att man stryker den extrautdelning till aktieägarna, men fortsatt föreslår att att behålla ordinarie utdelning till ägarna.

I en debattartikel i GP under tisdagen skriver Daniel Suhonen och Sofie Eriksson, ledamöter i S-föreningen Reformisterna. att de tycker att det är ”helt ofattbart att Volvos styrelse planerar en utdelning till sina aktieägare om 9,5 miljarder” i det här läget.

ANNONS

Men även på högersidan i politiken har kritik riktats mot utdelning – såväl M:s Ulf Kristersson som KD:s Ebba Busch uttrycker att det är rimligt att Volvo och andra bolag avstår från utdelning.

LÄS MER:Skandalöst av Volvo att dela ut 9,5 miljarder till ägarna i brinnande kris

LÄS MER:Volvokonsulter får gå omedelbart

”Viktigt att skydda långsiktiga intressen”

– Ja, alla verkar eniga om detta nu. Förutom den moraliska aspekten, så är det också så att vi inte vet om den här krisen är över på tre månader eller två år. Vi måste hålla företagen flytande – näringslivet kan inte gå i konkurs och det lär komma fler krispaket, bland annat till småföretagen som har det svårt nu, säger Daniel Suhonen.

– Det är viktigt att skydda företagets långsiktiga intresse, inte bara aktieägarnas behov av snabb avkastning. Det är dags för ägarna att kliva fram och ta ansvar nu.

En aktör som är engagerad i aktieägarfrågor är Aktiespararna, som engagerar de många småspararna i landet.

– Vi tycker det är bra att människor får möjlighet att bygga upp ett eget kapital genom aktiesparande, så de kan sätta guldkant på tillvaron. Jag vet inte om Daniel Suhonen tycker det, säger vd:n Joacim Olsson.

– Men vi har förståelse för att bolag i det här extremt osäkra läget är återhållsam med utdelning. Där får man gå från bolag till bolag för att göra en bedömning. Men vår utgångspunkt är att om det värsta scenariot inte infinner sig förväntar vi oss att bolag som inte har utdelning fattar beslut om det på extrastämmor eller har extrautdelning nästa år.

ANNONS

LÄS MER:AB Volvo stoppar produktionen – permitterar 20 000

LÄS MER:AB Volvo stänger fabriken i Tuve

”En balans i det här läget”

Från AB Volvos sida konstaterar presschefen Claes Eliasson att beslutet är fattat av styrelsen.

– Det är styrelsen som har försökt att hitta en balans i det här läget. Där är förslaget att till stämman i april att utdelningen ska vara 5:50 per aktie.

– Det är väl bra att det pågår en samhällsdiskussion om de här frågorna, men de politiska frågorna kopplat till det är inget jag kan kommentera – det är en fråga för styrelsen.

De bonusar och rörliga ersättningar som beslutats om betalas också ut.

– Vi har ett system som är reglerat i anställningsavtalet för koncernen, som innebär att alla anställda får del av överskottet. Och det ligger fast, säger Claes Eliasson.

LÄS MER:Fordonsleverantörerna: ”Företagen kan gå i konkurs”

LÄS MER:”När Volvos hjul stannar ligger regionen illa till”

Lagen påverkar åtgärderna

De konsulter som fått lämna uppdragen som varit i kontakt med GP förklarar att de finner det stötande att bolaget vidhåller en utdelning i detta läge. Där hänvisar Claes Eliasson att man är tvungen att göra det för att få del av de statliga medlen.

Den myndighet som förvaltar de statliga medlen för korttidsarbete och beslutar om permitteringar är Tillväxtverket.

– Det finns ingenting i lagens förarbeten som nämner aktieutdelningar, utan de krav som ställs på företagen är att de ser över sina arbetskraftskostnader. Det handlar om att dra ned på timanställda, visstidsanställda och konsulter. Så ser alltså själva regelverket ut, säger Ulf Savbäck, enhetschef för kompetensförsörjning på Tillväxtverket.

ANNONS

På onsdagsmorgonen, efter den här artikeln publicerats, meddelade Volvo att man skjuter upp årsstämman - och därmed också beslutet om utdelning - till den 30:e juni.

LÄS MER:Regeringen lanserar krispaket – kan vara värt 300 miljarder

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS