Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Därför bryr sig börsen inte om Löfven

Sverige var nära en regeringskris - och tre ministrar lämnade sina poster. Men på börsen fortsatte allt som vanligt. - En svensk regeringsombildning är inte tillräcklig för att marknaden ska reagera, säger Swedbanks chefekonom Anna Breman.

Klockan 10.45 på torsdagsförmiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven att han ombildar regeringen. En stor politisk nyhet naturligtvis - men Stockholmsbörsen reagerade inte ens på informationen. Varken index, den svenska kronan eller räntan på svenska statsobligationer rörde sig nämnvärt. 

Påverkar inte ekonomin

Anledningen är att Sverige, av internationella investerare, fortfarande anses vara ett stabilt land med goda statsfinanser, bra ekonomi och en ansvarsfull finanspolitik - oavsett vilka partier, eller ministrar, som sitter vid makten. Både regering och opposition har ju gått med på att följa budgetreglerna.

- För att räntor eller valuta ska påverkas måste det hända något som ändrar internationella investerares bild av Sverige och svensk finanspolitik. Det finns ingenting som talar för att regeringsombildningen skulle förändra den ekonomiska politiken. Om det var finansministern eller statsministern som hade avgått kanske marknaden reagerat annorlunda - men jag tror knappast det, säger Anna Breman.

"Krävs betydligt mer"

Det här är den andra svenska regeringsombildningen inom drygt ett år - i slutet av maj 2016 byttes både bostadsminister Mehmet Kaplan och miljöminister Åsa Romson ut efter flera skandaler i Miljöpartiet. I december 2014 utlyste Stefan Löfven även extraval, efter att regeringens budget fallit i riksdagen - också det ett mycket ovanligt grepp i svensk politik. 

Anna Breman tror dock inte att den politiska situationen riskerar att ändra bilden av Sverige som ett politiskt stabilt land.

- Det är sannolikt att vi även efter nästa val kommer att ha en slags minoritetsregering, som måste förhandla för att få igenom sin politik. Det krävs betydligt mer för att marknaden ska ändra uppfattning och bli orolig för svensk ekonomi, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.