Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mer än var tredje svensk tror att Trumps ekonomiska politik skulle vara skadlig för oss här i Sverige.

Därför är svenskar rädda för Trump

Väljs Donald Trump till USA:s nästa president tror mer än var tredje svensk att det skulle påverka deras ekonomi negativt. Det visar en ny undersökning från SIFO och Bigbank.

Oron för konsekvenserna om Trump väljs syns även tydligt i sociala medier. Där det även florerar många hånande videos om honom av såväl oseriösa aktörer som nyhetsmedier.

– Många svenskar har uppfattningen att det som händer i USA också påverkar Sverige och det är tydligt att många svenskar nu är oroliga för vad det skulle innebära för deras ekonomi om Donald Trump blir vald till president, säger Karl Hagström, VD på Bigbank.

Undersökningen visar att det är relativt jämnt mellan könen när det gäller oron inför effekterna med Trump. Resultatet visar även att många svenskar inte vet vad ett val av Donald Trump skulle innebära för deras ekonomi.

– Även världsledande experter har svårt att bedöma vad det egentligen skulle innebära om Trump tog över presidentposten. Många lyfter exempelvis fram den stora osäkerheten kring om hans hårda kampanjretorik verkligen kommer omvandlas till konkret politik om han blir vald, säger Hagström. 

Klart är i alla fall att endast 4 procent av de svenska männen och 0 procent av svenska kvinnorna tror att ett val av Donald Trump skulle ha en positiv inverkan på deras ekonomi. Varför kvinnor har mindre tilltro till Trumps ekonomiska färdigheter är oklart, men det kan grunda sig i hans aggressiva retorik.

– Trumps starka fokus på att skydda amerikanska jobb har nog fått många svenskar att känna oro kring hur hans politik skulle påverka den svenska ekonomin och inte minst vår export till USA. Det är nog också många som känner obehag kring en del av hans andra utspel, vilket ytterligare späder på oron, säger Karl Hagström.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.