Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gröna ärtor finns inte i frysdisken på alla håll. Först efter sommaren återkommer leveranserna till butikerna. Bild: Janerik Henriksson/TT
Gröna ärtor finns inte i frysdisken på alla håll. Först efter sommaren återkommer leveranserna till butikerna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Därför är det slut på ärtor i frysdisken

Gröna ärtor med köttbullar och lingon? Nej, i nuläget kan det vara svårt att få till den klassiska husmanskosten på svenska råvaror. I flera frysdiskar i landet har det varit tomt på gröna ärtor i flera månader. Men bristen har en tydlig förklaring.

Gröna ärtor på påse är i nuläget inte helt lätt att få tag på. I flera matvarubutiker är det tomt i frysdisken där de små grödorna brukar ligga, vilket bekräftas av bland annat matvarujätten Axfood, som äger Willys och Hemköp.

– Vi märkte en brist efter årsskiftet, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

Även Coop meddelar att ärtorna från fjolårets skörd är slut och att de inte längre får några nya leveranser.

Svårt att importera

Det är förra årets varma och torra sommar som nu gör sig påmind i matvarubutikerna. Torkan gjorde att skörden på ärtor bara kom upp till 40 procent av en normalskörd, säger Kjell Svegrup, ordförande för Foodhills ärtodlarförening.

– Normalt i landet har vi ett visst överskott. Samtidigt är det rätt så stor import av ärtor från Europa, men möjligheten att importera har ju också grusats eftersom torkan slog till också i Europa. Även om det inte var så mycket som här, säger han.

Enligt Findus, som är den största svenska producenten av gröna ärtor, har lagren sinat sen årsskiftet, men bristen har varit olika stor beroende på var i landet man bor. Enstaka påsar kan finnas i butikerna, samt ärtor av en mindre sort som klarade sig bättre i torkan.

Årets skörd väntas gå till försäljning först i augusti, men läget ser betydligt bättre ut än förra året.

– I södra Sverige har man startat årets skörd, så det ska inte bli en långvarig brist, säger Kjell Svegrup.

Brist även på lingon

Men torkan sätter inte bara avtryck på den uteblivna skörden av ärtor i dagligvaruhandeln. Axfood har även fått problem med svenska lingon efter en sämre skörd, vilket lett till att de fått byta ut de svenska lingonen mot importerade bland sina egna syltmärken.

Burkarna med lingonsylt fick därför märkas om.

– Eftersom det blev brist på svenska lingon så fick burkarna en ny innehållsförteckning. Så det ställer till lite problem för oss att ändra på förpackningarna, det är alltid en kostnad och mer jobb, säger presschef Claes Salomonsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.