Anställda på Infinity Group i Göteborg tjänar några tusenlappar i månaden som dörrförsäljare.
Anställda på Infinity Group i Göteborg tjänar några tusenlappar i månaden som dörrförsäljare.

Dörrknackare tjänar några tusen för heltid

ANNONS
|

GP har tidigare avslöjat att dörrknackare på Postkodlotteriets uppdrag, efter en månads arbete med arbetsdagar på tio till tolv timmar kunde tjäna 3000 kronor efter skatt.

Uppdraget lades ut på företaget Appco Group och underentreprenören Global Expansion, ett Göteborgsbaserat företag. På Postkodlotteriet kände man sig lurad när arbetsvillkoren blev kända, sade upp kontraktet och avslutade all dörrknackning.

Appco Group sa då att man inte hade några kommentarer kring nuvarande eller tidigare klienter och samarbeten.

Även SOS Barnbyar, Rädda Barnen och Barnfonden har använt sig av Appco Group som för dessa uppdrag anlitat dörrknackare från en annan av sina underleverantörer, Infinity Group i Göteborg.

ANNONS

Anställningsvillkoren för dörrknackarna som värvat faddrar till SOS Barnbyar har i stort liknat villkoren för Postkodlotteriets dörrknackare.

Lönen har varit helt provisionsbaserad: 265 kronor per värvad fadder och efter skatt, enligt uppgift. Resorna ut till bostadsområdena i Västsverige där man knackat dörr har man fått betala själv. Arbetsdagarna var ofta tio-tolv timmar.

- De första månaderna fick jag ut en bra lön men de två sista månaderna av SOS Barnbyars kampanj fick jag bara ut 5000 kronor respektive 2000 kronor per månad, säger en av Infinity Groups tidigare anställda.

Katja Skaarud, SOS Barnbyars insamlingschef för privata givare, säger att avtalet med Appco föregicks av en diskussion där det betonades att man inte ville ha säljare som enbart arbetade på provision.

- Vi har känt oss försäkrade om att fältsäljarna har haft en grundlön. Det var vårt grundkrav och en väldigt tydlig överenskommelse. Men det har uppenbart inte blivit så som jag anser att vi har avtalat med Appco, säger Katja Skaarud.

Hon menar att det skulle ingå en fast bruttolön på 350 kronor per dag eller närmare 8000 kronor per månad. Ovanpå det en provision som SOS Barnbyar inte hade preciserat.

När hon blir medveten om lönevillkoren som gällt säger hon:

ANNONS

- Jag tycker inte detta är förenligt med hur vi vill och ska arbeta. Jag tycker det är jättedåligt och är ledsen över att det har blivit så här. Fältsäljarna gör ett uppdrag för oss oavsett vem de är anställda av, säger Katja Skaarud.

SOS Barnbyars värvningskampanj i Västsverige avslutades i januari. Skälet var att kampanjen blev för dyr. För varje värvad fadder fick Appco 2250 kronor.

I dag har SOS Barnbyar egna timanställda fältsäljare som arbetar med lönevillkor enligt kollektivavtal. För anställda över 20 år är månadslönen minst 18000 kronor.

Rädda Barnen, däremot, fortsätter sitt samarbete med Appco Group.

Jesper Nilsson, Rädda Barnen insamlingschef, vill inte berätta om värvarnas anställnings- och lönevillkor i avtalet med Appco Group.

- De ska ha schysta avtalsvillkor. Jag vill inte berätta hur detaljerna ser ut, säger han och hänvisar till Appco för att höra närmare om villkoren.

Vet du vad Infinity Group betalar sin anställda som arbetar för Rädda Barnen?

- Ja, vi vet hur deras villkor ser ut.

Är lönen enbart provisionsbaserad?

- Jag måste tänka efter. Det vill jag faktiskt inte svara på, säger Jesper Nilsson.

Enligt uppgifter till GP är lönen till Rädda Barnens värvare helt provisionsbaserad. Tidigare fanns en fast del. Enligt Rädda Barnen låg värvarnas genomsnittslön i fjol på 22000 kronor. En anställd på Infinity Group som knackat dörr för Rädda Barnen säger till GP att lönen för två veckors arbete blev mindre än 1000 kronor i provision.

ANNONS

Från Barnfondens sida har man inte ställt några krav på arbets- eller lönevillkor i avtalet med Appco Group. Cecilia Schön, insamlingschef på Barnfonden, säger att hon känner till att lönen är helt provisionsbaserad.

- Men vi känner inte till några detaljer om provisionen. Vi tycker det ska vara schysta villkor. Appco har inte lämnat ut sin ersättningsmodell.

När GP berättar att dörrknackarna, enligt uppgift, får 265 kronor per värvad fadder och att månadslönen, efter skatt, för vissa har hamnat på runt 4000 kronor säger hon:

- Om det stämmer tycker jag att provisionen per fadder är väldigt låg. Vi betalar 2353 kronor till Appco för varje fadderskap. Så nog finns det utrymme att ge värvarna betalt, så har vi sett det. En månadslön på 4000 kronor låter helt oacceptabelt. Utan att säga vad schysta villkor innebär så är 4000 kronor inte rimligt.

Varför bryr ni er inte om lönevillkoren som gäller för dörrknackarna?

- Vi bryr oss om värvarnas villkor. Vi hade diskussioner med Appco inför avtalet. Nu kommer vi att se över våra villkor och diskutera frågan med Appco för att hitta en lösning, säger Cecilia Schön, Barnfonden.

GP har utan resultat sökt och på begäran mejlat frågor till Appco Group och Infinity Group för kommentarer. Några svar har inte kommit.

ANNONS
ANNONS