I blomstrande bransch. Mira Fredriksson tog sin examen vid Gildaskolan i Göteborg 1999 och har sedan dess sett skönhetsbranschen växa sig starkare år för år. Här får Jannicke Vorren ansiktsmassage.
I blomstrande bransch. Mira Fredriksson tog sin examen vid Gildaskolan i Göteborg 1999 och har sedan dess sett skönhetsbranschen växa sig starkare år för år. Här får Jannicke Vorren ansiktsmassage.

Därför växer skönhetsbranschen med 100 miljoner

ANNONS
|

Vi lägger allt mer pengar på att göra oss vackra. 2010 spenderade varje regionbo i snitt 89 kronor på olika slags skönhetsprodukter och behandlingar – förra året var samma siffra 154 kronor. Följden blir en blomstrande lokal skönhetsbransch.

– Det ökar hela tiden. Hos oss är det främst de yngre, i 25 till 30-årsåldern, som ökar. Efterfrågan på fransförlängningar och nagelvård har till exempel ökat otroligt mycket och den utvecklingen drivs av de yngre, berättar Mira Fredriksson.

"Inte längre en lyxprodukt"

Hon är auktoriserad hudterapeut och driver Institut Harmoni på Södra Vägen. Där utför tre anställda och fem personer som hyr in sigallt från ansiktsbehandlingar till fotvård och massage. Kunderna är såväl studenter som välbeställda företagare, sjukskrivna och pensionärer.

ANNONS

– Synen på skönhetsvård har ändrats. För många är det inte längre en lyxprodukt, utan något för att överleva en stressig vardag. Det blir en möjlighet att få lite tid för sig själv. De unga är också mer medvetna nu. Jag tror personligen de påverkas mycket av vad de ser på Instagram och i dokusåpor, säger Mira Fredriksson.

Runt 30 procent av kunderna är i dag män.

– Den manliga marknaden ökar, fler män vågar komma in och handla produkter och behandlingar. Vi har alltid haft många män här, men de har blivit fler med åren. Det händer att mammor skickar hit sina söner för att de ska få hjälp med hudproblem – sedan fortsätter sönerna komma, säger Mira Fredriksson.

Miljardbransch

Den starka skönhetstrenden gäller även nationellt – de senaste fem åren har branschens omsättning ökat från 1,1 till 1,8 miljarder kronor.

– Intresset för skönhet har ökat, där hjälper också media till – det skrivs om skönhet i princip varje dag. Det finns också en tydlig trend att ta hand om sig själv och förebygga problem. Den trenden började redan på 80-talet och har sedan blivit starkare med åren, säger Annica Joensuu, ordförande för branschorganisationen Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation.

ANNONS

Uppgången tros dessutom fortsätta även de kommande åren.

– Vi ser ingen tendens till avmattning, förklarar Annica Joensuu.

Baksidan är att också de oseriösa aktörerna blir fler. Branschen är i dag helt oreglerad – vem som helst kan öppna salong och utföra allt från ansiktsbehandlingar till att injicera botox.

– Våra medlemmar är auktoriserade och måste ha en av oss godkänd utbildning, inneha behandlingsskadeförsäkring, arbeta efter etiska regler och regelbundet fortbilda sig. Det finns tyvärr ganska många aktörer i Göteborg i dag som inte uppfyller de kraven, säger Annica Joensuu.

Injektioner allt vanligare

Just injektioner, av botox eller olika sorters fillers, är ett område inom branschen som växer extra mycket. SHR tillåter dock inte sina medlemmar att utföra den typen av behandlingar om de inte har sjukvårdsutbildning.

Mira Fredriksson samarbetar själv med en kirurg som kommer in och utför injektioner på kunderna.

– Det är mer accepterat att göra den sortens ingrepp nu. Det pratas mer om det och då ökar också nyfikenheten och allt fler vill testa. Det är en ganska ytlig värld vi lever i – och om du tittar dig i spegeln och ser en eller två rynkor och vet att du kan bli av med dem är det naturligtvis lockande att göra det också. Det ser jag absolut inget fel med, säger hon.

ANNONS

Hon får då och då rapporter från kunder som varit på mer eller mindre nogräknade salonger.

– Det finns de som tar någon kurs i till exempel fransförlängning genom internet, beställer hem ett kit och börjar. För mig är diplomering och auktorisering en fråga om yrkesstolthet. Men jag tycker också att kunden har ett ansvar att själv kontrollera vem det är man egentligen går till, säger Mira Fredriksson.

Fakta: Helt oreglerad bransch

Skönhetsbranschen* omsatte 2015 1 807 miljoner kronor i Sverige. I Västra Götaland fanns samma år 582 butiker med 198 anställda och en total omsättning på runt 254 miljoner kronor.

2010, var omsättningen i stället 141 miljoner kronor fördelat på 395 butiker, med 85 anställda.

Det finns i dag ingen lag kring vem som får kalla sig hudterapeut. Det finns heller ännu inga regler för vem som får utföra behandlingar, som peelingar med skarpa syror eller injektioner med nervgift.

I november förra året lämnade dock "Skönhetsberedningen" sitt betänkande om nya regler till regeringen. När en lag är på plats går dock inte att säga i dag.

* I statistiken ovan ingår bland annat hudvård, piercing, make-up, färganalyser och nagelvård. Injektioner utförda av legitimerad personal ingår däremot inte.

ANNONS