Flera av världens största börser har nått nya höjder den senaste tiden.
Flera av världens största börser har nått nya höjder den senaste tiden. Bild: Michael Probst

Därför slår börserna rekord

Trots återkommande nyheter om en vikande global ekonomi råder det börsyra runt om i världen. Såväl amerikanska som japanska storbolagsindex har på senare tid nått nya höjder – här är förklaringarna till de stekheta aktiemarknaderna.

ANNONS

Att lågkonjunkturen sakta lägger sig som en våt filt över den svenska ekonomin och på andra håll i omvärlden har inte påverkat handelshumöret på aktiemarknaderna nämnvärt de senaste månaderna. Under natten till onsdagen såg Tokyobörsens storindex Nikkei225 en ny högstanivå, en ny toppnotering efter tisdagens rekord. Och backar man bandet till månadsskiftet lyste även rekordnivåer i USA med ny toppnotering för S&P 500, ett aktieindex över 500 stora börsnoterade bolag som handlas i landet.

LÄS MER:Volvo avslöjar rekordstor order på bussar

Även på hemmaplan har höstens handel inneburit aktieyra med nya rekord på Stockholmsbörsen.

Men varför pekar kommersen med de riskfyllda värdepapperna mot skyn just nu?

ANNONS

Låga räntor

Det beror i huvudsak på centralbankernas penningpolitik, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt.

– Den främsta förklaringen är låga räntor och förväntningarna på att räntorna ska fortsätta vara låga. Nyligen sänkte Federal Reserve styrräntan i USA. Och samtidigt som den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell påpekade att någon ny räntesänkarcykel inte är att vänta fortsätter marknaden prisa in ytterligare stimulanser framöver, säger Frida Bratt.

Varför lyssnar inte marknaden på det beskedet?

– Det är en retorik som Powell har fört tidigare samtidigt som Federal Reserve faktiskt sänkt räntan. Retoriken är också ett sätt för Jerome Powell att distansera sig från president Donald Trumps aggressiva krav mot centralbanken.

Att räntesänkarpolitiken även gjort ett återtåg på den här sidan av Atlanten med nya jättestimulanser från Europeiska centralbanken (ECB) har också hjälpt börserna att skjuta i höjden, lägger Frida Bratt till.

Nätmäklaren Nordnets sparekonom Frida Bratt.
Nätmäklaren Nordnets sparekonom Frida Bratt. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Positivt tolkningsföreträde

Att börserna ser nya rekordnivåer verkar enligt Nordnets sparekonom också bero att marknaden valt att fokusera på de små positiva konjunktursignaler som dykt upp i bruset av alla avmattning- och lågkonjunkturrubriker.

– Känslan är att börsen har ett positivt tolkningsföreträde och att man tar fasta på de positiva nyheter som kommer i nyhetsflödet, som exempelvis oväntat starka amerikanska sysselsättningssiffror.

ANNONS

För svensk del har orosmolnen för en stundande lågkonjunktur överskuggats av överraskande starka delårssiffror.

– Den svenska börsen gick väldigt bra under höstens rapportflod, särskilt eftersom verkstadsbolagen inte gick riktigt lika illa som man befarat, vilket skickade upp kurserna i en del bolag. Det gäller dock inte alla industrijättar, de så kallade tidigcykliska bolagen som har stor exponering mot omvärlden, såsom SKF visade sämre siffror än väntat. De "mindre" konjunkturkänsliga sencykliska industribolagen, exempelvis Atlas Copco såg däremot en ökad ordergång. Sedan får man inte glömma att kronan agerat krockkudde för exportbolagen.

Handelsfred?

Att Tokyobörsens Nikkei225-index slog nytt rekord under natten mot onsdagen förklaras av alltmer spirande optimism kring ett handelsavtal mellan USA och Kina. Enligt Frida Bratt har det avtal som säger att ett avtal ska nås i framtiden gett marknaderna något av ett andrum.

– Vi befann oss i ett skede i början av hösten där varje steg och tweet följdes noga av marknaderna. Så är det inte riktigt nu, tack vare det partiella avtal som har slutits vilket betyder att man har kommit överens om att komma överens. Det har skänkt börserna lite lugn och känslan av att det åtminstone inte har blivit sämre på den fronten.

ANNONS

LÄS MER:Nedgången i fordonsindustrin drabbar SKF

ANNONS