Bygget av Karlatornet bli försenat med ett år.
Bygget av Karlatornet bli försenat med ett år. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Därför försenas bygget av Karlatornet i ett helt år

Inflyttningen i prestigebygget Karlatornet på Lindholmen i Göteborg försenas ett år.
– Det här projektet är på flera plan så omfattande att jag hade varit mer förvånad om allt varit klart i exakt tid, säger Ola Serneke, vd för Serneke Group till GP.

ANNONS
|

I drygt ett halvår har projektet Karlastaden, med skyskrapan Karlatornet som enligt plan ska bli Nordens högsta byggnad, analyserats och omstrukturerats i detalj.

Finansieringen av bygget med tornet som juvelen i kronan har varit och är fortfarande en av de hetaste bitarna i pusslet.

Som GP berättat tidigare i sommar är Serneke Group aktuell med att sälja prestigebygget till en "internationell aktör".

Läs Mer: Serneke på väg att sälja

Under våren har börsnoterade Serneke genom ett exklusivitetsavtal inlett förhandlingar med en ny partner i projektet för att nå en komplett finansiering av satsningen.

Ola Serneke, vd, tror stenhårt på projektet Karlastaden.
Ola Serneke, vd, tror stenhårt på projektet Karlastaden. Bild: Nicklas Elmrin

Den ännu hemlige partnern beskrivs av Ola Serneke som "en internationell aktör med god kapacitet och erfarenhet av investeringar i stora projekt på den globala marknaden."

ANNONS

Planen spricker

Förhandlingarna är inte klara vilket har lett till att den ursprungliga planen spricker – med följd att inflyttningen i tornet försenas cirka ett år.

Enligt plan skulle inflyttningen ske under senare delen av 2021 – nu blir det istället under senare delen av 2022

Det innebär att de hittills 485 lägenhetsköparna (av totalt 594 möjliga) får vänta med att ta sitt pick och pack för inflyttning i det 245 meter höga tornet.

Karlatornets bottenplatta gjuts.
Karlatornets bottenplatta gjuts. Bild: Robin Aron

– Det är klart att vi beklagar förseningen och allt som den kan föra med sig. Samtidigt har jag mött stor respons och förståelse för att projektet drar ut på tiden. Vi har en bra dialog med de inblandade. Alla i det här stora projektet är angelägna om allt i det ska bli så bra som det bara går, säger Ola Serneke och fortsätter:

– Faktum är att jag hade varit mer förvånad om vi hamnat mitt i prick med allting tidsmässigt än vad jag är för att det blir förseningar – och att vi måste uppdatera tidsplanen, säger Ola Serneke till GP.

Vad kan du säga om förhandlingarna?

– Egentligen inte så mycket mer än att de pågår eftersom det handlar om affärshemligheter. Men jag kan säga att vi är i slutskedet av förhandlingarna och att jag hoppas att det inte ska ta alltför lång tid innan vi kan säga mer, några månader kanske, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Även om förhandlingarna tar tid så har de hela tiden har gått åt rätt håll och jag tycker att det visat att vi tänkt rätt i det här komplicerade projektets olika delar. Det är en professionell aktör vi har att göra med, säger han.

– Livsverk är kanske att ta i – men projektet som helhet är helt klart en milstolpe, för mig, för företaget och för Göteborg.

Så här är det 245 meter höga Karlatornet tänkt att se ut – när det är klart under senare delen av 2022.
Så här är det 245 meter höga Karlatornet tänkt att se ut – när det är klart under senare delen av 2022. Bild: Tomorrow AB

– Det här är ett extremt stort projekt som saknar motstycke i landet. Enbart Karlatornet har ett projektvärde på fem miljarder kronor. Den typen av projekt är väldigt lätt räknade i Sverige – och även i Europa. Man måste förstå att det tar längre tid med paketeringen av projektet med en ny partner och när det gäller finansieringen och bank, säger han.

Ytterligare förseningar i projektet?

– Det hoppas jag verkligen inte, vissa delar lär istället bli klara tidigare, som hotellet.

Ser du Karlatornet som ditt livsverk?

– Livsverk är kanske att ta i – men projektet som helhet är helt klart en milstolpe, för mig, för företaget och för Göteborg.

När du stänger dörren på kvällen – tänker du någon gång att Karlastaden med torn aldrig blir klart?

– Aldrig. Det finns inte på kartan. Jag har levt med det här projektet på olika sätt i 15 år. Vi ska igenom. Så är det bara.

ANNONS

LÄS MER:Linbana och Karltornet – dessa jubileumsprojekt försenas

ANNONS