Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Cypern tar bort kortrestriktioner

Cyperns centralbank tog i dag bort alla restriktioner på inrikes kontokort. Restriktionerna, som infördes i onsdags, förbjöd betalningar och transaktioner över 5 000 euro utan myndigheternas tillstånd.

Cypern har inga intentioner att överge euron, sade president Nikos Anastasiades i dag.

-Vi kommer inte att på något sätt experimentera med framtiden för vårat land, sade presidenten på en konferens för tjänstemän.

I måndags blev en överenskommelse om räddningspaket till Cypern klar. Det innebär bland annat avveckling av landets näst största bank och stora förluster för bankinsättningar på över 100 000 euro.

Anastasiades kritiserade sina europartners för att ha "framfört krav som saknar motstycke och som tvingade Cypern att bli ett experiment". Beslutet om en engångsskatt på kontotillgångar är första gången i Europas historia som sparare tvingas att bära delar av kostnaderna för ett räddningspaket, enligt Reuters.

-Vi har avvärjt risken för konkurs. Situationen, trots tragedin i det hela, är under kontroll, sade Nikos Anastasiades.

De krisdrabbade bankerna återgår i dag också till normala öppettider efter en relativt lugn sextimmarsdag i går. Det kaos som väntades, när bankerna slog upp portarna för första gången på nästan två veckor, uteblev - mycket på grund av de tuffa restriktioner som införts på många transaktioner. President Anastasiades tackade cyprioterna för deras "mognad" sedan de lydigt köade för att komma åt sina pengar.