En av Kappahls butiker i Stockholm. Arkivbild.
En av Kappahls butiker i Stockholm. Arkivbild. Bild: Maja Suslin/TT

Coronaviruset kan försena sommarkläder

Klädkedjornas sommar- och höstkollektioner riskerar att försenas på grund av coronautbrottet i Kina. Och nu kan branschen tvingas leta efter tillverkare i andra låglöneländer.

ANNONS

Ett 20-tal provinser i Kina har berörts av virusets utbredning när myndigheter uppmanat företag till att stänga ned all form av verksamhet – allt för att minska smittospridningen. Under de närmaste dagarna avgörs nu om detta ska fortgå eller om verksamheten kan återgå till det normala.

Tunga industri- och ekonomiregioner som Shanghai, Peking, Kanton och Shandong har tidigare uppmanats att köra i gång verksamheten vid midnatt den 9 februari.

För de svenska klädtillverkarna är det precis som för övriga företag ett spänt läge. Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, har de senaste dagarna varit i kontakt med ett flertal bolag.

ANNONS

– Huvudbudskapet man fått är att man ska vara i gång nästa vecka, men det här betyder en minskad produktion och frågan är hur det ska tas igen, om det blir med dubbla skift eller liknande, säger han.

LÄS MER:Efter coronaviruset – det här gäller om du vill avboka Thailandsresan

Kan hamna i karantän

Skulle det bli ytterligare förseningar kan det få konsekvenser för säsongsplagg längre fram, påpekar Mikael Sandström.

– Vårkollektionerna är redan på väg, utan det här gäller tidiga sommar- och höstleveranser. Sedan vet man inte om det blir så att när väl transporterna kommer i väg så måste fartygen få ligga i karantän. Det kan göra att man tvingas titta på andra leverantörer, som i Indonesien eller Turkiet och Italien, för att påskynda leveranser.

LÄS MER:1177 tvingas ta in extrapersonal – på grund av oro för coronavirus

Runt 40 procent av klädkedjan Kappahls produktion kommer från Kina, fördelat över 120 fabriker. Nu håller man ett noggrant öga på den rådande situationen i landet.

– Naturligtvis är det en extraordinär händelse och det är klart att det kan påverka vår verksamhet, säger företagets kommunikationschef Charlotte Högberg.

Enligt Högberg har Kappahl ännu inte sett några allvarliga följder av produktionsstoppet, delvis på grund av att smittan spridit sig under det kinesiska nyåret – en period då landet av tradition ändå stänger ned under en vecka.

LÄS MER:Lägre resultat för SKF – Corona stänger fabriker

Nya restriktioner

Först om Kina utfärdar nya restriktioner anser klädkedjan att man kan börja se konsekvenserna. I synnerhet om vissa transportörer börjar ställa in sjötransporter från Kina.

ANNONS

– Transportfrågan kan bli viktig. Vi skickar nästan alla våra produkter via båt och om en del båttransportörer funderar på att ställa in måste vi börja titta på alternativa lösningar, säger Charlotte Högberg.

Även Lindex får stora delar av sin produktion via kinesiska leverantörer. I deras fall rör det sig om runt 20 procent från omkring 50 fabriker i Kina.

Enligt klädkedjans kommunikationschef Kristina Hermansson följer man myndigheternas riktlinjer och bevakar situationen dagligen.

"Vi tittar på en plan för vår produktion och vår personal. Vi kommer att veta mer nästa vecka då det kinesiska nyåret är slut", skriver hon i en kommentar.

LÄS MER:Sämre försäljning för Volvo Cars efter virusutbrott

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS