Susanna Gideonsson, förbundsordförande för Handelsanställda.
Susanna Gideonsson, förbundsordförande för Handelsanställda. Bild: Anders Wiklund/TT

Coronaviruset hotar avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen – och löneökningarna – kan skjutas upp på grund av coronaviruset. Istället förs diskussioner mellan arbetsmarknadens parter om att förlänga de gamla avtalen, rapporterar Ekot.

ANNONS

De flesta av arbetsmarknadens kollektivavtal löper ut den sista mars – men nu hotas förhandlingarna om nya avtal för nära tre miljoner arbetstagare av det nya coronaviruset. Det uppger källor för Ekot, som menar att det osäkra ekonomiska läget försvårar möjligheten att komma överens om löneökningar.

– Vi tycker att det är viktigt att vi håller ihop arbetsmarknaden och att vi gör likadant. Det är ett krisläge och då får vi hantera situationen efter det, och med det sagt kommer vi att avvakta vad industrin gör och efter det fatta våra beslut, säger Susanna Gideonsson, Handels ordförande, till Ekot.

LÄS MER:Arbetsförmedlingen: Största varselvågen sedan finanskrisen

LÄS MER:AB Volvo stänger fabriken i Tuve

Förhandlingsläget försvåras också av det faktum att virussmittans ekonomiska konsekvenser gör det svårt att använda strejk som ett verktyg. Det handlar i vissa fall om att man redan börjat varsla personal, och i andra fall om att man inte vill sätta en samhällsviktig funktion, exempelvis sjukvårdsbranschen, ur spel när samhället redan är i kris.

ANNONS

Enligt Susanna Gideonsson finns två möjliga vägar att gå.

– Det finns vägen att vi fortsätter att förhandla och det finns vägen att vi prolongerar nu gällande avtal, säger Susanna Gideonsson till Ekot.

Enligt Ekots källor ska det mest troliga alternativ det senare, det vill säga att de nuvarande avtalen förlängs. Diskussionerna ska röra en förlängning på mellan tre månader och ett år.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS