Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Lundstedt,  Volvo, Ola Serneke och Erik Selin har alla fått se ett stökigt kvartal. Bild: Björn Larsson Rosvall, Olog Ohlsson, Mia Höglund
Martin Lundstedt, Volvo, Ola Serneke och Erik Selin har alla fått se ett stökigt kvartal. Bild: Björn Larsson Rosvall, Olog Ohlsson, Mia Höglund

Coronarysaren: Upp till bevis för Göteborgsbolagen

Coronapandemin dundrade in under vårvintern med dykande efterfrågan och börskurser hos de göteborgska storbolagen. Börsen har gått upp men uppsägningarna fortgår. Under de kommande rapportveckorna måste bolag som AB Volvo, SKF, Balder och Collector visa korten.

Coronapandemin slog till precis i slutet av mars av första kvartalet med tvärnit i världsekonomin och brant dykande börskurser. Permitteringar och varsel av tusentals anställda fortsatte att rulla in under våren och sommaren, så även i de stora göteborgska börsbolagen som AB Volvo, SKF och Serneke.

Men Stockholmsbörsen vände snabbt upp och har avancerat med 16,4 procent från april till juni. Optimisterna hoppas på fortsatt börsfest. Som bekant kan tro försätta berg – tvivel kan sätta tillbaka dem igen.

LÄS MER: Göteborgska fastighetsbolaget Platzer fortsatt uppåt

LÄS MER: Stor coronasmäll för Bulten

Vikande efterfrågan hos exportindustrins tungviktare

Under de kommande veckorna kommer en rad av de stora göteborgska börsbolagen tvingas redovisa hur det faktiskt går med orderingången medan coronarysaren fortsätter globalt.

AB Volvo aviserade redan i juni att man planerar att säga upp 4 100 tjänstemän och konsulter, varav 1 250 i Sverige. Bakgrunden till neddragningen är den nedgång i efterfrågan på såväl lastbilar som anläggningsmaskiner och bussar, som coronapandemin utlöst runt om i världen.

AB Volvos första kvartal var bättre än väntat, men orderingången på lastbilar negativ och man gav ingen prognos för 2020. Nu återstår att se hur det andra kvartalet utvecklade sig för lastbilsjätten.

SKF varslade 300 tjänstemän i början på juli, varav 250 tjänstemän i Göteborg. Även här anges minskad efterfrågan i spåren av coronakrisen plus en intern omställningsprocess för bolaget.

Även det icke börsnoterade Volvo Cars har varslat 1 300 tjänstemän under det första halvåret 2020 – och dessutom att 300 konsulttjänster försvinner. Anledningen uppges vara coronapandemin. Men vd:n Håkan Samuelsson har sagt i intervjuer att återhämtningen ser ut att gå snabbare än vad de trott. Och tusentals anställda ska återgå till normalt arbetstid.

Prestigeprojekt satt på vänt

Serneke Group har kommit med nyheter om en mängd nya ordrar och kommande byggen under försommaren. Men det alla vill veta är hur det går med prestigeprojektet Karlatornet, och om man hittat någon ny intressent efter att den amerikanska finansiären satte hela projektet på vänt – och Serneke fick dra ner produktionstakten.

Även Serneke har varslat personal under våren.

De kommande veckorna kommer också fastighetsbolagen Balder, Wallenstam och Castellum rapportera om utvecklingen under kvartal två. Platzer, har redan rapporterat att man ökat såväl hyresintäkter och förvaltningsresultat, trots hyresrabatter och hyresreduktioner under våren.

Återstår att se om Castellum som riktar också in sig på kontorsmarknaden lyckas nå liknande resultat.

Många tomma affärslokaler centralt

Wallenstam och Balder har länge varit stabila fastighetsbolag med både hyresfastigheter, såväl som kontors- och affärslokaler. Men under våren och försommaren har vi kunnat se stora hål i den göteborgska centrala gatubilden när butiker slår igen eller har gått i konkurs, vilket kortsiktigt också kan påverka bolagen.

Balder och nischbanken Collector har under försommaren också hamnat i negativt nyhetsfokus. Två i Balders ledning suttit häktade för misstänkta insideraffärer i Collector i samband med bolagets vinstvarning i januari.

Vinnare i krisen

Men det finns vinnare i krisen. De göteborgska bolagen inom hälsosektorn har haft en stark vår som Getinge med ökad respiratorförsäljning och Astra Zeneca som enligt WHO nu förmodligen är har den starkaste kandidaten i världen att få fram ett potentiellt coronavaccin, vilket kommer att avspegla sig i deras rapporter.

Göteborgsbolagens rapporter för andra kvartalet:

Vecka 29

Måndag 13 juli: Vitrolife

Onsdag 15 juli: Castellum, Elanders, Semcon, Axfood (Willys huvudkontor i Göteborg).

Torsdag 16 juli: Balder, Collector, Getinge

Fredag 17 juli: AB Volvo, Wallenstam, Gunnebo + bolag med stark Göteborgskoppling: Swedish Match och Essity.

Vecka 30

Tisdag 21 juli: SKF, Volvo Cars (ej börsnoterat)

Onsdag 22 juli: Lindex som ingår i finska Stockmann.

Vecka 34

Torsdag 20 augusti: Serneke Group

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.