Hittills har volymerna hållits uppe, men de kommande veckorna räknar Elvir Dzanic, vd för Göteborgs hamn, med att nedgången kommer att märkas.
Hittills har volymerna hållits uppe, men de kommande veckorna räknar Elvir Dzanic, vd för Göteborgs hamn, med att nedgången kommer att märkas. Bild: Anders Ylander

Coronakrisen på väg att slå till mot hamnen

Göteborgs hamn väntar sig en kraftig nedgång under de kommande veckorna. Det säger hamnens vd Elvir Dzanic till P4 Göteborg.

ANNONS
|

Göteborgs hamn är något av pulsådern för godstransporter till och från Sverige. Nästan 90 procent av landets export och import går via sjötransporter och som Skandinaviens störta hamn passerar nästan hälften av alla containertrafik.

De kommande veckorna väntas en nedgång till följd av utbrottet av det nya coronaviruset slå till med full kraft. I Roroterminalen väntas exporten av bilar gå ned till noll som en konsekvens av att fabrikerna står stilla. Och vad gäller containerterminalen, så väntas en nedgång komma inom kort – det tar ungefär sex veckor för de stora fartygen att nå dit från Asien. Nedstängningen i Kina kommer alltså att visa sig på importtrafiken under de kommande veckorna.

ANNONS

Fortfarande stabilt

– Det viktiga för oss just nu är att hålla hamnen öppen så att fartygen kommer och går och att personalen som jobbar i hamnen lastar och lossar så att varorna flödar på, säger Elvir Dzanic, VD i Göteborgs hamn till P4 Göteborg.

I ett sms till GP skriver Elvir Dzanic att hamnen operativt är väldigt stabil och att man är väldigt vaksamma på hur volymerna utvecklar sig: "vi förväntar oss en nedgång i vissa delar medan andra verkar hålla gott tempo", skriver han.

Blixtarna drabbas värst

Och i en enkät som gått till terminaloperatörerna skriver APM Terminals som sköter containerterminalen att man än så länge inte märkt av någon nedgång och att man heller inte märkt av några driftsstörningar.

När den förväntade nedgången slår till är det de timanställda hamnarbetarna som kommer att drabbas värst, säger Erik Helgesson på Hamnarbetarförbundet till P4 Göteborg.

– Vi räknar med att det kommer att rasa ganska kraftigt och de första som får ta smällen är våra timanställda, blixten. Om man tittar på bilhamnen och Roroterminalen så handlar det om flera hundra personer, säger han.

LÄS MER:Så kan corona förändra ekonomin – för alltid

LÄS MER:Tegnell varnar för tufft läge i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS