Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Under cykelåret 2019/2020 ökade cykelförsäljningen med 30 procent jämfört med året före. Arkivbild.
Under cykelåret 2019/2020 ökade cykelförsäljningen med 30 procent jämfört med året före. Arkivbild. Bild: Magnus Andersson/TT

Coronaeffekt i cykelförsäljningen

En cykelbutik i Kålltorp ökade sin försäljning med 82 procent. Coronapandemin och att man inte vill trängas i kollektivtrafiken är en del till att intresset för att cykla ökat stort det senaste året.

Coronapandemin har fått fler att välja cykel som färdmedel. Cykelförsäljningen har ökat med nära 30 procent under cykelåret 2019/2020 (perioden 1 september till 31 augusti) jämfört med året före, enligt ny branschstatistik. Ökningen har skett över hela landet.

"Jag har aldrig tidigare sett en sådan här stor ökning av antalet sålda cyklar under ett år", säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling, i ett pressmeddelande.

Lars Haglund, vd för cykelaffärskedjan Sportson säger i pressmeddelandet att deras butik i Kålltorp ökat sin försäljning med 82 procent – mest i landet. Nu kommer lagren åter fyllas upp.

Försäljningsökningen förklaras inte enbart av pandemin och att människor vill undvika att trängas i kollektivtrafiken, utan ses också som en fortsättning på en trend som pågått under några år med ett större intresse för att cykla.

När det gäller elcyklar och mountainbikes syns en särskild ökning.

"Det har sålts ungefär lika många elcyklar under cykelåret 2019/20 som under 2017/18 då det var möjligt att söka elcykelpremien. Det handlar om omkring 100 000 nya elcyklar som nu har kommit ut på cykelbanorna", säger Joakim Stenberg, vd i Cykelbranschen, i en kommentar.