Corona – ett hårt slag mot corona-ölet

Coronaviruset har slagit vitt och brett. Inte ens Corona-ölet har kommit undan. Under 2021 minskade försäljningen av ölsorten på Systembolaget med tolv procent – samtidigt som svenskarna handlade mer öl än någonsin.

ANNONS
|

Under 2020 såldes 1 674 299 liter av Coronaölet på landets systembolag, en minskning med tolv procent mot 2019, skriver sajten Beernews.

Corona tappade med det sju placeringar på listan över Systembolagets mest sålda ölsorter och ligger nu på plats 43, skriver sajten.

Försäljningslistan toppas istället av Norrlands Guld följt av Mariestads och Falcon.

LÄS MER:De gör cider och must – av andras övergivna äpplen

LÄS MER:Så kan du tjäna pengar på att investera i vin

I april stoppades produktionen av Corona i Mexico – till följd av coronapandemin. Anledningen var att landet inte räknade in ölproduktion som en samhällskritisk verksamhet och stoppade därför produktionen för att begränsa spridningen av viruset.

Men försäljningen av ölmärket har inte minskat överallt. I USA ökade butiksförsäljningen av Corona istället med sju procent förra året, jämfört mot 2019. Samtidigt ökade Constellation Brands, som äger rättigheterna till Corona i USA, sina intäkter från öl med 13 procent under sensommaren och hösten, rapporterade CBS i december.

ANNONS

Ökad ölförsäljning under pandemin

Ölen som sålde mest på Systembolaget 2020

1. Norrlands Guld Export –19,3 miljoner liter

2. Mariestads Export –17,6 miljoner liter

3. Falcon Export – 11,7 miljoner liter

4. Sofiero Original – 9,8 miljoner liter

5. Kung – 9,5 miljoner liter

6. Fem Komma Tvåan – 8,7 miljoner liter

7. Pripps Blå Export – 6,2 miljoner liter

8. Spendrups Premium Gold – 5,9 miljoner liter

9. Åbro Original Extra Stark – 5,6 miljoner liter

10. Norrlands Guld Dynamit – 5,5 miljoner liter

Källa: Systembolaget.

Under coronaåret sålde Systembolaget mer öl än någonsin, enligt de siffror som presenterades tidigare i veckan. Försäljningen ökade med 7,7 procent till 71,2 miljoner liter. Bara spritförsäljningen ökade mer.

LÄS MER:Forskare föreslår hårdare alkoholrestriktioner

Enligt Systembolagets vd Magdalena Gerger berodde detta främst på den minskade införseln från utlandet.

– Det är där man brukar handla än mer sprit och än mer öl. När den går ner blir det ganska naturligt, sa Magdalena Gerger till GP i veckan.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS