Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Cityhandlare gör uppror

En stor grupp cityhandlare gör revolt mot Innerstaden och har bildat föreningen Cityhandeln.

- Det är en ekonomisk förening som ska jobba för handelns bästa och skapa ett levande centrum och värna om centrumhandeln. Man tyckte inte att Innerstaden gör det, säger David Naraine, tidigare innerstadshandlare i Göteborg och nu ekonomisk rådgivare till den nya föreningen.

Redan i maj höll utbrytarhandlarna ett möte, och stämningen var mycket upprorisk, konstaterar David Naraine.

- Det är ett stort missnöje med parkeringsfrågan, avstängning av vägar som gör att handel stryps, och bristande information. Och att handlare tvångsansluts till Innerstadens förening via hyreskontrakten och inte tycker att de får något ut av medlemskapet. Många tycker att de sitter i en rävsax. En del handlare har förlorat upp till 20 procent av sin omsättning på senare tid, och en del funderar på att sälja och flytta ut från centrum, säger David Naraine.

Parkeringsfrågan irriterar

Allt färre parkeringsplatser är en av de stora krisfrågorna enligt Cityhandlarna.

- Jag talade med Innerstaden flera gånger om p-frågan. Men Marianne Sörling tyckte inte att vi skulle bråka om p-platserna. Jag är engelsman och tycker att man ska säga sin mening om något är fel, säger David Naraine.

Marianne Sörling, centrumledare för Innerstaden Göteborg, har svårt att förstå kritiken. Hon säger att det till exempel finns tomma platser i parkeringsgaragen.

- I Innerstaden har vi 40 olika projektgrupper där handlare, fastighetsägare, stadens tjänstemän och politiker sitter med. Då jobbar vi med till exempel parkeringsplatser.

Är du helt oförstående till synpunkterna från Cityhandlarna?

- Vi kanske varit dåliga på att tala om vad vi gör. Många blandar ihop saker och jag får jättemycket ovett för trängselskatten, Västsvenska paketet och vindkraftverket i Torslanda. Jag kan påverka politikerna men jag tar inga beslut, svarar Marianne Sörling på Innerstaden.

Cityhandlarna är även kritiska till att de "tvångsansluts" till Innerstaden när de hyr en lokal.

- Det är ingen tvångsanslutning men de tecknar ett avtal med fastighetsägarna. Det är för att vi ska ha gemensamma öppettider och jobba tillsammans. Alla köpcenter i hela världen är uppbyggda på samma sätt. Det här kommer från handlarna, det är inte fastighetsägarna som hittat på det, säger Marianne Sörling.

Hon har en annan förklaring till varför butikerna i city tappar i omsättning.

- Trots allt så sker den största delen av handeln på helgerna och de har inte öppet mer än lördagar. Frågan är om man har råd att avstå från att ha öppet. Parkering är inte den enda lösningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.