Den förlorade skatterabatten kommer att bli kännbar för alla arbetslösa.
Den förlorade skatterabatten kommer att bli kännbar för alla arbetslösa. Bild: Andrey Popov

Chockhöjning på skatten för arbetslösa

Att bli arbetslös är en dyr affär. Man förlorar inte bara sin inkomst utan även jobbskatteavdraget, skatterabatten som enbart är riktat till dem som har arbetsinkomst. Och det kan handla om flera tusen kronor i månaden.

ANNONS

Drygt 82 000 människor över hela Sverige har anmält sig arbetslösa sedan coronakrisen rullade in över landet. I Västra Götaland är över 9 000 personer varslade om uppsägning sedan i mars. Det är de högsta arbetslöshetssiffrorna i modern tid.

Det är framför allt inom hotell- och restaurang, handel och bemanning som man finner de högsta varseltalen, men de har också börjat sprida sig till transport och industrin.

LÄS MER:Arbetslöshet kan stiga till över 700 000

LÄS MER:Krispaket kan ge familj 10 000 kronor

Ingen skatterabatt för arbetslösa

Många av de som nu blir arbetslösa och som har rätt till a-kassa kommer att ställas inför det faktum att de inte bara har förlorat sitt arbete, utan också rätten till jobbskatteavdraget. Det vill säga den skatterabatt, som enbart de som har en förvärvsinkomst har rätt till.

ANNONS

– Jobbskatteavdraget är helt kopplat till inkomsten från arbete. Det betyder att ersättningar som kommer när man inte arbetar, som a-kassa, sjukpenning och pension inte ger den skatterabatten, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.

Pia Blank Thörnroos, skattejurist
Pia Blank Thörnroos, skattejurist Bild: Jeanette Andersson

Om man varit medlem i en a-kassa tillräckligt länge får man 80 procent i a-kassa av lönen, upp till ett tak, under de första 100 dagarna. Men den ersättningen är alltså bruttosumman, och efter skatt och borttaget jobbskatteavdrag kommer det att bli en kännbar inkomstminskning för många.

Så här slår det

En person som tjänar 20 000 kronor i månaden, förlorar 1 750 kronor per månad i jobbskatteavdrag.

En person som tjänar 25 000 kronor i månaden förlorar 2 100 kronor i jobbskatteavdrag.

En person som tjänar 33 000 kronor i månaden (taket för a-kasseersättning) förlorar 2 607 kronor per månad i borttaget jobbskatteavdrag.

– Det gör mycket, speciellt för dem som inte tjänar så mycket. Plus att inkomsterna sjunker. Så det här kommer det nog att bli mycket diskussion om tror jag, säger Pia Blank Thörnroos.

Jobbskatteavdraget infördes av Alliansen 2007, och har därefter utökats vid fyra olika tillfällen, senast 2019. Trots flera olika regeringar de senaste 13 åren har ingen tagit bort jobbskatteavdraget.

– Vi har haft jobbskatteavdraget jättelänge nu. Det infördes 2007 och då var det arbetslinjen som gällde. Jobbskatteavdraget är en konsekvens av arbetslinjen. Alliansen ville premiera arbete, och det gjorde man genom att ge jobbskatteavdragen, säger Pia Blank Thörnroos.

ANNONS

LÄS MER:Här hittar du jobben under coronakrisen

Fakta: Så kollar du ditt jobbskatteavdrag

Logga in på Räkna ut din skatt på Skatteverkets hemsida, och skriv in din årsinkomst. Då kommer ditt jobbskatteavdrag upp för helåret. Dividera med tolv.

Eller gå in och kolla ditt slutskattebesked där jobbskatteavdraget står angivet. Dividera med tolv för att få fram hur mycket rabatt du har per månad.

Källa: Skatteverket

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS