Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Chocken i matfabriken

Få gick fria när skandalen skakade Europa. Hästkött från ett polskt slakteri hotade jobben i ett västgötskt samhälle. Familjen Dafgård säger att de lärt sig läxan. Men kan de garantera att det inte händer igen?

Den ljusblå skjortan skymtar under kavajärmen när Ulf Dafgård pekar på den anspråkslösa kontorsbyggnaden:

– Det var här det började.

Punkten han pekar på är en del av Dafgårds fabriker i miniatyr. Där kontoret ligger i dag var platsen för det charkuteri och bostadshus som Ulf Dafgårds pappa Gunnar Dafgård byggde 1944. Sedan dess har företaget vuxit och i dag breder fabriken ut sig som ett pumpande hjärta i lilla Källby vid Vänerns södra strand. De 1 000 anställda är nästan lika många som invånarna i samhället.

Till slutet av februari jobbade familjeföretaget på i det tysta. Det stod utanför hästköttsskandalen, som bland annat hade dragit in företag som Findus i en förtroendekris.

Men plötsligt kom larmet från Tjeckien. Myndigheterna hade hittat spår av hästkött i Ikeas köttbullar, leverantören var Familjen Dafgård. Nu knackade riksmedia på fabriksporten, men några svar kunde inte företaget ge.

– Vi visste ju inte mer än de. Det var fruktansvärt! säger vd Ulf Dafgård.

Det har gått en och en halv månad sedan hästköttet ställde allt på ända. Vice vd Magnus Dafgård, tredje generationen i företaget, står vid bandet som spottar ut 10 000 piroger i timmen.

Han säger att det som verkar enkelt här skulle ta timmar att göra hemma. På en tiondels sekund samlar maskinens fingrar upp degen och paketerar in den orangeröda köttfärssåsen. Köttet kommer från Tyskland, Irland och Sverige. Enligt Magnus Dafgård har de arbetat hårt för att lättare kunna spåra det tillbaka till gården.

– Förut jobbade vi med bra styckningsföretag, men de fick köttet från många olika slakterier. Nu försöker vi hålla oss till kött som slaktats och styckats på samma ställe, åtminstone av samma företag, säger han.

Det var i början av februari som hästköttskandalen landade på svensk mark. Findus drog tillbaka sina lasagne från marknaden. Köttet i lasagnen från Luxemburg visade sig innehålla 60–100 procent häst. Magnus Dafgård säger att Familjen Dafgård tog beskedet om Findus på allvar och genast krävde att alla köttleverantörer skulle skriva under på att det inte fanns något hästkött i deras produkter.

Dagen efter det att Ikea stoppat köttbullarna publicerade Dafgård ett pressmeddelande med rubriken ”Inget hästkött från Dafgård”. I det uttalade sig Ulf Dafgård om att inget hästkött hade hittats i de 320 dna-prover som företaget hade gjort de senaste tre veckorna men att de skulle fortsätta att testa.

Den 27 februari gav företagets egna prover utslag.

– Vi blev så förvånade, det hade vi aldrig trott! säger Ulf Dafgård.

– Alla papper var underskrivna, slakterierna stod under myndighetskontroll och vi har inte haft fog att misstänka någon. Men så fort vi fick reda på det har vi gjort allt vi har kunnat. Jag är inte glad över att det har hänt men jag är stolt över hur vi har hanterat det, säger Magnus Dafgård.

Doften från det franska surdegsbrödet fyller bageriet. Magnus Dafgård talar om att företaget vill lägga de senaste veckorna bakom sig och se framåt istället.

– Ni är de enda journalister som har fått den här turen. Så om ni utnyttjar möjligheten att prata om något annat än hästkött och frågar lite om brödet i stället, för den här chansen kommer inte så ofta, säger han.

Magnus Dafgård skjuter ner glasögonen som immar igen samtidigt som han berättar om hur bröden växer i jässkåpet. Enligt honom är bagerilinjen unik för Europa. Detsamma kan inte sägas om spår av hästkött i maten. Livsmedelsindustrin i Europa har de senaste månaderna präglats av rapporter om nya inblandade företag.

Magnus och Ulf Dafgård slår sig ner vi det runda bordet i matsalens ena hörn. Magnus Dafgård väljer dagens torsk, wienerschnitzeln tänker han äta hemma i kväll.

Sedan det visade sig att en leverantör skickat nötkött som innehöll hästkött har Dafgård minskat antalet leverantörer. Enligt tidningen Land Lantbruk har Magnus Dafgård sagt att valet att bara skriva kontrakt med etablerade slakterier kommer att innebära högre priser för konsumenterna. Nu vill han inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till det var något han sade under en utfrågning på Konsumentföreningen Stockholms årsstämma.

Var köttet för billigt tidigare?

– Nej, det är en feltolkning. Om du har tio leverantörer och bestämmer dig för att bara gå på fyra, fem eller sex, då får de en ökad efterfrågan och vad gör de då? Då kan de höja priset, säger Ulf Dafgård.

Ulf Dafgår d säger att de har blivit lurade och att det är hårt att det framstått i tidningarna som att Dafgårds har haft dålig kontroll.

– Det har varit i en väldigt liten omfattning men det hjälper ju inte. Men vi har inte gjort det medvetet. I drevet har man väldigt små möjligheter att komma till tals. Det är ett drev som bara går på och allting pekar på tesen som man har tagit fram, säger han.

Enligt DafgårdS har allt kött som innehållit spår av häst kommit från samma leverantör i Stockholm. Den ursprungliga källan är ett slakteri i Polen. Av 137 testade pallar med nötkött från den berörda leverantören innehöll tre häst.

Det högsta resultatet visade på tre procent hästkött, enligt Magnus Dafgård blir det en och halv procent i den färdiga färsblandningen som köttbullarna görs av.

–Det var väldigt sporadiskt och det var väldigt låga nivåer, säger han.

Magnus Dafgård pumpar ut tvål och tvättar händerna noggrant innan han desinficerar dem. Han byter ut den blå rocken mot en orange och kliver i bakteriedödande vätska innan han tar steget ut i hallen där köttet mals.

Golvet är blött och på sina ställen ligger små köttrester. Köttet kommer fryst på pall i meterstora block och tinas i en gigantisk mikro innan den stora kvarnen maler det till färs.

I ett rum bredvid rullar det som ska bli Ikea-köttbullar fram på bandet.

De cylinderformade färstornen kommer ut som runda bullar på andra sidan fritösen. Magnus Dafgård provsmakar en och pekar snabbt på olika rader i en pärm. Här antecknas smetens temperatur och vikt varje timme.

–Tidigare var alla kvalitetssystem inriktade på att det var rent, att det hade rätt temperatur och att det inte fanns några allergener. Kontroller på djurslag har aldrig gjorts tidigare utan det är något som har kommit nu, säger Ulf Dafgård.

Magnus Dafgård tar av sig den vita rocken och slänger den i tvättpåsen. På frågan om de nu kan garantera kunden att maten inte innehåller något annat än nöt- och fläskkött när det ska vara det svarar han att företaget har noggranna kontroller.

–Vi har anlitat ett företag som åker runt på slakterierna och kontrollerar dem. Vi gör kontroller här och så tar vi rutinmässiga prover på färdig vara så att det inte ska hända igen, säger Magnus Dafgård.

Så ni kan garantera det?

Ulf Dafgård skrattar.

–Vi har täppt till de luckor som fanns hos oss, så här kan det inte hända igen. Men för branschen i stort är det svårt att säga. De kunde garantera att olyckan vid kärnkraftverket i USA (Harrisburg, 1979, reds anm) inte skulle hända. Så vem i hela världen kan garantera detta?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.