Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

”Chockartat flytta hemifrån”

Att flytta hemifrån är kul, fast lite chockartat. Hugo Dürr blev överraskad över hur mycket nytt det var att tänka på.

Ibland kan Hugo Dürr inte riktigt fatta att han haft sådan tur.

– Allt har löst sig bättre än jag vågade hoppas faktiskt. Och det är nästan ännu roligare än jag trodde, säger han.

Vi sitter vid Hugos köksbord och tittar ut över halva stan. Man kan se väldigt mycket från tionde våningen i Frölunda centrum. Fast det är kanske inte i första hand för utsiktens skull som kompisarna gärna samlas här.

– Alla mina kompisar bor kvar hemma, så det är klart att det är lite coolt att ha en egen lägenhet. Friheten att kunna ha kompisar här när jag vill är det bästa, tycker Hugo.

Han går sista terminen på IHGR-gymnasiet i Göteborg och flyttade till eget boende i januari, när övriga familjen skulle flytta till Malmö. Det var något han verkligen sett fram emot, men det nya livet betydde också att han plötsligt måste sätta sig in i en massa saker han aldrig tidigare funderat över. Hur hittar man till exempel en lägenhet?

Fick 300 svar

Hugo annonserade på Blocket och hade tur. Han fick 300 svar och lyckades få ett andrahandskontrakt på en halv trea. I lägenheten bor också Emma, som han inte kände förut. De har varsitt rum, men delar kök, badrum och vardagsrum.

– Det funkar jättebra. Ibland kan det vara rätt ensamt att bo själv, då är det skönt att dela lägenhet. Fast vi är ändå inte här så ofta samtidigt, hon jobbar mycket.

Sedan är det en klar ekonomisk fördel att dela lägenhet. Den första tiden sedan han flyttat hemifrån var Hugo lätt chockad över hur dyrt allting är.

– Särskilt mat, det är banne mig inte billigt!

Hugo omvärderade snabbt sin inställning till den gratis bambamaten. Och han har fler sätt att hålla koll på pengarna:

• Mat köper han där det är billigast, även om det betyder flera turer, eftersom grönsakerna är billigast på ett ställe och mjölken på ett annat.

• Hugo gillar att laga mat och gör gärna stora satser som han fryser in för att äta senare.

• Räkningar betalar han så snart de kommer.

• För pengarna som sedan blir över gör han en budget.

• Han antecknar också allt han köper.

Det är förstås till stor hjälp att Hugo är en sådan person som tycker att ”struktur” och ”planering” hör till språkets vackraste ord. Han vill gärna jobba med event så småningom och gillar att fixa saker. I sov- och arbetsrummet står tidskriftssamlarna med viktiga papper på en prydlig rad.

– Hela grejen med att flytta hemifrån handlar ju om att få vuxenpoäng och då gäller det ju att bete sig som en, skämtar han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.