Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Upp eller ned? Ingen vet säkert, men under november sjönk bostadspriserna. Arkivbild.

Chefsekonom tror på fortsatt boprisfall

Bostadspriserna sjönk under november. Inför den väntade räntehöjningen talar många om en stabilisering av prisnivåerna. Men flera osäkerhetsfaktorer präglar bostadsmarknaden. Danske bank tror på fortsatta nedgångar med upp till tio procent.

De senaste årens prisfest på bostadsmarknaden ser ut att vara över. Under november föll priserna för villor och bostadsrätter en procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. Och under det senaste året har bostadsrättspriserna sjunkit med två procent medan villapriserna stått stilla.

- Vi kan konstatera att uppgången i början av året har stannat av. Det är visserligen bara en månad, men det är tydliga tendenser, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Sjunkande priser

Bostadsrättspriserna föll mest i Storgöteborg och Stormalmö, under november, där minskningen var två procent. I Storstockholm var prisfallet en procent.

För villor var prisfallet för hela landet en procent, men i Stormalmö har villapriserna sjunkit med två procent under november.

Den förra prisnedgången, som inleddes under andra halvåret 2017, varade ungefär ett halvår, enligt Per-Arne Sandegren. När priserna i början på 2018 åter sakta trevade sig uppåt igen trodde många nog att nedgången bara var ett litet hack i kurvan. Men så ser det inte ut i backspegeln.

- Efter många år av stadig uppgång har vi nu fått ett och ett halvt år med stillastående eller sjunkande priser, säger Sandegren.

Räntehöjning närmare

Flera faktorer har påverkat prisutvecklingen under året, som det nya amorteringskravet och att bankerna blivit mer restriktiva med att bevilja lån.

En annan viktig faktor som bromsar prisutvecklingen är utbudet av nyproducerade bostadsrätter.

- Som vi uppfattar det nu säljer man ingenting. Det är för dyrt och det har smugit sig in en osäkerhet i bostadsmarknaden, säger Michael Grahn, chefsekonom på Danske bank.

Riksbanken har under hösten också blivit tydlig med att man har för avsikt att höja reporäntan, om än långsamt, vilket gör att argumenten för fortsatta nedgångar har fått större tyngd, anser han.

- Alla de här bitarna gör att vi snarast tror att priserna ska ner en bit till. Vad som ska driva upp priserna är faktiskt svårt att se, säger Michael Grahn, och fortsätter:

- Vi gissar på mellan fem och tio procent.

Avvaktande marknad

Andra ekonomer talar samtidigt mer om en stabilisering på en avvaktande marknad, snarare än fallande priser. Bostadsbristen är fortsatt stor.

Swedbank tror på stillastående till måttligt positiv prisutveckling. En minskad nyproduktion kan, enligt banken, bidra till högre bostadspriser på sikt. Samtidigt finns osäkerhetsfaktorer.

"Ett högre ränteläge innebär en nedsidesrisk eftersom det begränsar hur mycket hushållen har råd att låna", skriver Swedbank.

Året ser ut att avslutas med nedåtgående priser. Att priserna skulle börja stiga nu i december är så gott som uteslutet, enligt Per-Arne Sandegren.

- Nu i slutet på året så firar vi jul och nyår, och det brukar vara låg aktivitet på bostadsmarknaden. Priserna brukar ligga stilla, och vi ser aldrig några uppgångar under den här perioden.