Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Chefen viktig för unga akademiker

En bra chef är det viktigaste för unga svenska akademiker som ska ge sig ut i yrkeslivet. Det visar en Sifo-undersökning beställd av bemanningsföretaget Academic Work.

När 14 445 nordiska akademiker får frågan vad de tycker är viktigast när de ska välja jobb i början av karriären skiljer sig svaren mellan länderna.

I Sverige värdesätter de unga akademikerna ett bra ledarskap – 62 procent av de tillfrågade uppger att de vill ha en bra chef. I Danmark är de viktigaste faktorerna god stämning på arbetsplatsen, flexibla arbetstider och arbetsplatsens geografiska läge.

Även i Norge och Finland anses den kollegiala stämningen vara det viktigaste.

- Man brukar säga generellt att Sverige har en ganska speciell ledarskapskultur, med mer coachande chefer, säger Anna Kopparberg, projektledare i chefsfrågor på Sveriges akademikers centralorganisation.

Ta chefens referenser

Hon tipsar arbetstagare om att de kan se över sina blivande chefers referenser, från till exempel andra anställda.

- Man ska verkligen titta på chefen när man söker jobb. Det är viktigt för hur man trivs på jobbet, men också för karriären, inte minst som ny i arbetslivet.

De tillfrågade i undersökningen fick välja de tre faktorer som är viktigast för dem när de väljer jobb. Näst efter en bra chef vill de svenska akademikerna också ha bra stämning med kollegorna samt bra lön och förmåner.