Chatt-tjänsten ICQ släcks ned

Det är en av världens första – och tidigare mest populära – tjänst för snabbmeddelande. Nu ska klassiska ICQ släckas ned.

ANNONS
|

Det är tidigt 2000-tal och du vill dela en gullig kattbild med din kompis eller bara byta några ord med en okänd gothare i Österrike. Med största sannolikhet gör du det över ICQ.

När israeliska Mirabilis lanserade den nya tjänsten för snabb-meddelanden 1996 blev den snabbt populär bland tonåringar runt om i världen.

Långt senare gick ICQ bland annat att använda oavsett vilket operativsystem man hade – Android-användare kunde därmed relativt tidigt i internethistorien, skicka textmeddelanden och bilder och filer till Ios-användare. Android lanserades för sammanhang 2008.

Redan tidigt 2000-tal kunde användare också ändra ”skins”, den grafiska profilen, på tjänsten och välja vilka ljudeffekter man ville ha när exempelvis ett nytt meddelande damp ned, påminner Ny Teknik.

ANNONS

Köptes av ryskt bolag

När dess stjärna stod som högst, 2001, hade ICQ mer än 100 miljoner registrerade användarkonton, enligt Ny teknik.

Sedan dess har det gått brant nedåt. Med hård konkurrens från till exempel Skype, gratis sms-tjänster och Facebook Messenger såldes ICQ 2010 till ett rysk bolag. I Ryssland har tjänsten fortsatt haft användare.

Men nu är det snart över. Den 26:e juni stängs tjänsten ner, skriver bolaget bakom ICQ på sin hemsida utan att ange en orsak till varför.

Efter publicering har denna text förtydligats kring när det gick att skicka meddelanden mellan olika operativsystem. Undertecknad ber om ursäkt för misstag.

LÄS MER:Nostalgiska Date-parfymer säljs dyrt

LÄS MER:Gammal Iphone såldes på auktion – för över 400 000 kronor

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS