Tui:s flygplan med avgång 9 juli får flyga tomt till Grekland för att hämta hem svenskar på plats.
Tui:s flygplan med avgång 9 juli får flyga tomt till Grekland för att hämta hem svenskar på plats. Bild: Marcel Kusch

Charterflyg till Grekland stoppas

Efter att de första resenärerna från Sverige mötts av stort medieuppbåd på Rhodos flygplats stoppar nu grekiska myndigheter Tui:s nästa flight som skulle avgått torsdag den 9:e juli. I nuläget förväntas dock flyget från Landvetter den 17:e gå som planerat.

ANNONS
|

Flygen från Sverige till Grekland skulle inte tillåtas före den 15:e juli men Tui fick specialtillstånd av grekiska myndigheter för en marknadsföringsresa för sina flyg den 2:e och 9:e juli. De första resenärerna möttes av stark kritik från grekiska medier och Tui anklagades för att ha bluffat in de svenska turisterna.

– Det fanns inget avtalat med de grekiska myndigheterna om att flyget skulle bestå av en viss del journalister eller liknande. På flyget fanns dels en hel del Tui-personal, journalister och turister. De har helt enkelt hävt tillståndet för att det blivit ett stort medieuppbåd och ett stort internt tryck i Grekland att inte släppa in svenska turister så tidigt, säger Adam Györki, presstalesperson för Tui Sverige.

ANNONS

Svenskar hämtas hem

Flyget som skulle avgått den 9:e juli från Arlanda får därför flygas ner tomt för att hämta hem de svenska resenärerna.

– Alla resenärer testades för covid19 och alla visade negativt resultat. Jag tycker därför det är tråkigt att detta händer eftersom att Grekland är väldigt beroende av turistnäringen, säger Adam Györki.

Enligt Tui finns det inga tecken på att grekiska myndigheter skulle stoppa flyg från Sverige även efter den 15:e juli. Tui förutsätter därför att flyget som planeras avgå den 17:e juli från Landvetter till Rhodos går som planerat.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS