Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Charterbolag ger resenärer gratis coronatester

Den som ska resa till ett land som kräver intyg på att man testat negativt för corona kan slippa ordna det själv. Resebolaget Apollo följer nämligen i konkurrentens fotspår – och börjar erbjuda gratis covid-19-tester till resenärer.

Resebranschen har gått på knäna ända sedan coronapandemins utbrott. Till en början stängdes gränser samtidigt som UD avrådde från alla icke nödvändiga resor.

Nu har avrådan justerats och många länder har börjat öppna upp. Samtidigt kräver en del länder att du som resenär visar upp intyg på att du inte har en pågående covid-19-infektion vid inresan.

Nu börjar charterbolaget Apollo att erbjuda gratis coronatester till kunder som ska resa till länder med sådana krav.

– VI förstod ganska snabbt att det är lite för dyrt och trassligt när man ska göra det själv. Man måste veta att man får provsvaret i tid och då kan vi hjälpa till istället, säger Erica Butterworth, Sverigechef på Apollo, som fortsätter:

– Det känns mer logiskt att de som är friska får åka. Jag tror att fler och fler länder kommer att sätta upp sådana här restriktioner.

LÄS MER: Resebyråerna värst drabbade av corona – åtta av tio permitterade

Länderna som kräver PCR-tester

I mitten av augusti meddelade grekiska myndigheter att svenska resenärer måste kunna uppvisa ett negativt PCR-test, från de senaste 72 timmarna, för att släppas in i landet.

– Vilka som har de här kraven ändras lite från dag till dag. Jag tror att åtminstone Grekland, Madeira, Cypern och Dubai ställer sådana krav idag, säger Erica Butterworth.

PCR-test

Ett PCR-test kan användas för att undersöka om en person är smittad av covid-19. Om testet visar positivt kan det innebära att man har en möjlig smittsam infektion, eller nyligen har varit det. Ett negativt provsvar innebär dock inte att man inte kan ha haft smittan tidigare.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kommer ni att kunna fortsätta erbjuda gratis tester om fler och fler länder inför krav på det?

– Jag hoppas det. Det är klart att det blir dyrt för oss, men vi ser ingen annan väg framåt. Så vår intention är att vi ska hjälpa kunderna att lösa detta på ett billigare sätt. Vi kan ju köpa in på volymbasis och då blir det inte lika dyrt, säger Erica Butterworth.

Idag har Apollo testställen i Göteborg, Malmö och Stockholm, vilket betyder att resenärer måste åka till någon av de städerna ett par dagar innan avresa för att testa sig.

– Vi förstår att inte alla resenärer bor i storstäderna och vi hoppas kunna lösa fler provtagningsställen. Men nu är det bara någon vecka sedan beskedet kom och vi har inte hunnit göra det ännu, säger Erica Butterworth.

Hon tillägger:

– Drömmen vore att man kunde testa på flygplatserna. Men vi sliter för att åtminstone göra det så smidigt som möjligt.

Om man får ett positivt test och har avbokningsskydd kan man få pengarna tillbaka för resan. Den som inte har avbokningsskydd kan boka om och åka vid ett annat tillfälle.

LÄS MER: Språkreseföretaget STS Education från Göteborg i konkurs

Går i Tuis fotstår

Apollos drag kommer efter att flera andra resebolag har fattat liknande beslut. I samband med de grekiska myndigheternas besked i augusti meddelade Tui att man kommer att erbjuda alla Greklandsresenärer gratis coronatester.

– Resenärerna tar testet 72 timmar före avresa och vi har hand om kontakten med de som utför testerna. Tui kommer att stå för hela kostnaden, vilket vi inte behöver göra. Vi känner att med så kort framförhållning, så låter vi inte resenärerna betala för det, sa Tommy Serban, kommersiell chef för Tui, till TT då.

För Apollos del märktes det att efterfrågan på Greklandsresor sjönk direkt i samband med det nya beskedet.

– Det var förstås redan mycket lägre efterfrågan än ett vanligt år, men i och med osäkerheten kring vad som gäller och hur man ska göra med testning så tappade Grekland ytterligare. Samtidigt steg trycket på resor till Kroatien som inte ställer samma krav. Men nu inför vi det här och hoppas att det gör att våra kunder känner att det blir värt att boka en resa ändå, säger Erica Butterworth.

LÄS MER: Hotellens coronadrag: Charter mitt i Göteborg

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.