Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högt tryck. Upp till 6 000 personer kommer till chalmeristernas egen arbetsmässa Charm.

Charmoffensiv för jobb

Microsoft, Ikea, AB Volvo, Cevt och Semcon. Alla kommer till Charm för att locka till sig morgondagens tekniktalanger.

Tårta, godis, ballonger och kimonoutstyrslar. Det kräver viss uppfinningsrikedom för att sticka ut bland alla utställarna på Chalmers studentkårs arbetsmarknadsmässa – Charm.
- Det pågår ombyggnation på Chalmers så i år har vi fått skapa nya utställningsområden, och det har gått bra. Vi har över 160 utställare, och det är på den nivån det brukar vara, säger Vania Khairallah, projektledare för Charm.


Mässan har utvecklats att bli en av Nordens ledande arbetsmarknadsdagar för studenter – och med visst teknikfokus. I år väntas upp till 6 000 studenter komma för att prata med företag och lämna in intresseansökningar.
- Nyheterna för i år är Microsoft, Cellink och EA Dice, och det är rätt så häftigt att de är med, säger Vaina Khairallah.


Charm har bara varit öppen i några timmar, men kön till Microsofts monter är lång.
- Det är första gången vi är här och det har gått jättebra, och det är många som undrar om trainee-platser, och om det går bra att komma in även om man inte gått ut ännu, säger Olof Wändahl, från Microsoft.


Ikea har också en monter på plats – och 109 jobb att erbjuda.
- Främst handlar det om sommarjobb på de två varuhusen i Göteborgsområdet, och det kan handla om alla möjliga sorters jobb. Men vi ser också detta som en möjlighet för långsiktig rekrytering, säger Henrik Wremp, som arbetar med HR.


Chalmeristerna Assar och Tor Sjöblom och Andrea Galliher studerar alla samhällsbyggnad och är mest nyfikna på vad byggföretag och lokala fastighetsföretag har att erbjuda. För Göteborg är stället att vara och arbeta i just nu.
- Göteborg är spännande, man håller ju på och bygger upp framtidens stad här, och det finns massor av intressanta hållbarhetsprojekt, säger Tor Sjöblom.


Det finns ingen statistik på hur många chalmerister som fått jobb via Charm, men från studentkåren vet man att den leder till många trainee-platser, som i sin tur ofta leder till fasta anställningar.
En sådan lyckad matchning hittar man i Göteborgsföretaget Smart Eyes lilla monter, där det inte finns en enda godisbit, men en lång kö av nyfikna studenter som vill veta mer om eyetrackning.
- Jag var intresserad av eyetracking och ville göra mitt examensjobb om det, och hittade så småningom Smart Eye. Det ledde till anställning, och vi expanderar och söker massor av folk, säger Markus Lindelöw.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.