Chalmersforskarens fynd – knepet kan spara miljoner

Chalmersdoktoranden Tommie Månsson arbetade med sin avhandling om det komplicerade ämnet energiflexibilitet. Då gjorde han en enkel upptäckt – i kylskåp. Genom en liten förändring skulle Sverige kunna spara en enorm mängd energi.
– Ungefär fem procent av energin kan sparas, säger Månsson.

ANNONS
|

Under de senaste decennierna har de allra flesta svenska matvarubutiker genomfört samma förändring. Där det tidigare stod öppna hyllor med smör, mjölk eller kött – finns nu oftast dörrar av glas.

– Det fanns länge en rädsla kring att dörrar skulle bli ett hinder för kunderna. Men studier har visat att det inte är så. Dörrar gör också att det blir varmare i butiken, så kunderna uppehåller sig längre, säger Tommie Månsson, doktorand vid avdelningen för byggnadsteknologi på Chalmers.

Enligt honom utgör livsmedelsbutiker ungefär tre procent av Sveriges sammanlagda energikonsumtion – varav kylanordningarna står för hälften. När dörrar monteras på kylskåp minskar energiförbrukningen med ungefär hälften.

ANNONS

LÄS MER:Så mycket tjänar din Ica-handlare

LÄS MER:Butiksägarnas guldgruva – han lever på Ica-miljonerna

Åtta av tio mätare satt fel

Ur ett energiperspektiv har dörrarna varit ett stort framsteg, men det har också lett till en oväntad bieffekt. Under sitt arbete med en avhandling om energiflexibilitet undersökte Tommie Månsson flera tusen kylskåp – och upptäckte då ett återkommande fel.

Temperaturmätarna sitter på fel plats.

– När dörrar har monterats har det förändrat hur luften strömmar genom kylarna. Nu sitter ungefär 80 procent av temperaturmätarna i ett så kallat varmt luftlager. Det påverkar kylskåpets upplevda temperatur med ungefär två grader, säger Månsson.

Inte alltid bättre med marginal

Temperaturen i det genomsnittliga kylskåpet är alltså egentligen två grader kallare än vad mätaren anger. Tommie Månsson ser att stora fördelar kan uppnås genom att flytta mätarna till rätt ställe.

– Ungefär fem procent av energin kan sparas. Och man får tänka på att kylskåpen inte bara kyler varorna, utan också själva butiken. Så om de är för kalla krävs det också mer energi för att värma upp resten av butiken, säger han.

Varför tror du det har blivit så här?

– När man satte på dörrarna sågs det antagligen som en sådan stor besparing att man kände sig nöjd. Och det var ju väldigt bra, men det går att effektivisera mer.

Var ska temperaturmätaren i ett kylskåp sitta då?

ANNONS

– Den ska sitta där luften är väl omblandad och representerar medeltemperaturen. Men det beror mycket på kylskåpstyp.

Är det inte bättre att bara ha några grader kallare då, för säkerhets skull?

– Nej, det viktiga är att kunna mäta på ett bra och tillförlitligt sätt. Dels handlar det om energin, men man kan också tänka sig att produkter kan ta skada. Fisk som ska förvaras vid en eller två grader plus kan bli frostskadad i stället. Överlag är det viktiga att ha god koll på vilken temperatur det faktiskt är, också under livsmedlets transport.

LÄS MER:Så ska Saluhallen i Göteborg överleva pandemier och näthandel

Förutom att spara in själva energin menar Tommie Månsson att livsmedelsbutiker också skulle kunna vara en nyckel i omställningen till grön energi. Till exempel skulle de största förbrukningstoppar kunna undvikas genom att kylaggregaten först kördes lite hårdare och sedan stängdes av, till exempel under morgontimmarna då många använder el.

– I och med att de är så stora elförbrukare, så skulle de verkligen kunna bidra till att få en mer flexibel elkonsumtion. Det blir en win-win eftersom sådana här förbättringar också leder till lägre energikostnader för butikerna, säger han.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS