Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Chalmersforskare: Vi kan leva hur länge som helst

I över 100 år har människans livslängd stadigt ökat. Men inte kan väl en människa bli hur gammal som helst? Jo, det kan den, enligt två Chalmersforskare, vars studie nu uppmärksammas internationellt.

De heter Holger Rootzén och Dmitrii Zholud, de två forskarna bakom studien, och är båda verksamma vid institutionen för matematiska vetenskaper på Chalmers. År 2017 publicerade de för första gången sin teori om att det inte finns en övre gräns för mänsklig livslängd. Nu har de gjort en ny studie och kommit fram till samma sak: det finns inga statistiska belägg för en mänsklig maxålder.

– Om det hade funnits en gräns under 130 år så borde den ha upptäckts i studien, och det skulle i sådana fall ha varit en indikation på att ökningen av medellivslängden inte kan fortsätta obegränsat. Men så är det alltså inte, säger Holger Rootzén i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Här är högskoleutbildningarna som ger högst lön

LÄS MER: Gerth Bragnå tog hem drömvinsten – och la allt på grodor

Ökat stadigt med tre år per decennium

Han och forskarkollegan har därmed kommit fram till att det inte finns något stopp för den ökning som i över hundra år har pågått i de mest utvecklade länderna. Där har människans förväntade livslängd ökat stadigt med tre år per decennium.

Tidigare har man trott att den naturliga gränsen för en människas livslängd var 115 år. Detta efter en publicering i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Skillnaderna försvinner efter 108

De båda Chalmersforskarnas studieresultat har väckt stort intresse i internationella medier som The Times, det meddelar Chalmers i ett pressmeddelande. I det framgår också att chanserna att leva ett år till efter 108 års ålder är som att singla slant, ”om det blir krona så lever du till nästa födelsedag”. Har man uppnått den åldern planar också skillnaderna ut i överlevnad mellan kvinnor och män, liksom skillnaderna mellan olika länder.

Osannolikt att någon blir 129

I takt med att allt fler personer lever väldigt länge ökar också chansen att någon ska bli till exempel 130 år, enligt Chalmers. Men att någon kommer att leva längre än 128 år de närmsta 25 åren är inte sannolikt, enligt Rootzén. Åtminstone inte om det inte sker några medicinska revolutioner.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.