Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två till tre koppar bryggkaffe om dagen kan minska riskerna för diabetes typ två med 60 procent, enligt den nya studien. Bild: JESSICA GOW / TT
Två till tre koppar bryggkaffe om dagen kan minska riskerna för diabetes typ två med 60 procent, enligt den nya studien. Bild: JESSICA GOW / TT

Chalmersforskare: Bryggkaffe minskar risken för diabetes

Kaffe kan vara mer än en energikick eller ett komplement till fikabrödet. Det kan nämligen också minska risken för diabetes typ 2, enligt en ny Chalmersstudie. Men valet av bryggmetod är avgörande för de positiva hälsoeffekterna.

Att starta morgonen med en kopp bryggkaffe till frukosten gör dig kanske piggare. Men det kan också ha oväntade effekter på din hälsa, enligt en ny studie som forskare på Chalmers tagit fram i ett samarbete med Umeå universitet.

Forskarna upptäckte att personer som dricker två till tre koppar bryggkaffe per dag minskar risken för att utveckla diabetes typ 2 med 60 procent.

"Många tror att kaffe är farligt"

– Jag tycker att det är uppmuntrande. Många människor tror att kaffe är farligt, men den här studien tyder på att det är tvärtom. Särskilt då om vi dricker bryggkaffe, vilket vi oftast gör här i Sverige, säger Rikard Landberg, professor i livsmedelskunskap vid Chalmers.

– Vi har jämfört personer som uppger att de dricker mer än två koppar bryggkaffe med dem som dricker mindre än en. 60 procent är visserligen en skattning, men det är ändå en kraftig riskminskning.

LÄS MER: Studie: Så kan städer minska typ 2-diabetes

Det är intaget av just bryggkaffe som visar på minskade risker. Den som väljer att istället koka sitt kaffe får inte uppleva samma hälsofördelar. Enligt Rikard Landberg är det svårt att säga exakt vad skillnaden beror på, men han har en teori.

– Det vi har gjort är en observationsstudie där man tittar på rapporterade intag av brygg- respektive kokkaffe och drar samband till risken för att utveckla diabetes. Men vi kan ju spekulera kring orsak och verkan. Det är troligt att skyddseffekten kan kopplas till att de skadliga ämnen som finns i kokkaffe filtreras bort när man brygger det, säger Rikard Landberg.

Rikard Landberg, en av forskarna bakom studien, uppger att molekyler som kan kopplas till förhöjda risker för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes filtreras bort när kaffet bryggs istället för kokas. Bild: Johan Bodell
Rikard Landberg, en av forskarna bakom studien, uppger att molekyler som kan kopplas till förhöjda risker för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes filtreras bort när kaffet bryggs istället för kokas. Bild: Johan Bodell

Filtrerar bort skadliga ämnen

Med skadliga ämnen menar han ämnen som bland annat kan förknippas med förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar och förhöjt kolesterol.

– Den typen av sjukdomar delar många av riskfaktorerna med diabetes typ 2. Om man då brygger kaffet genom ett filter som tar bort molekyler som kan störa den skyddande effekten av kaffet så får man alltså bara de positiva effekterna kvar, säger Rikard Landberg, som fortsätter:

– Det handlar om komponenter i kaffet som som exempelvis har visat sig påverka glykosupptaget i blodet och andra saker som kan vara nyttiga för blodsockret.

LÄS MER: Kostrådet som kan förlänga livet – men är svårt att följa

Möjligt att andra faktorer påverkar

Men hälsoeffekterna påverkas troligen inte bara av bryggmetoden. Rikard Landberg menar att mängden ämnen förknippade med riskfaktorer som finns naturligt i kaffet också kan variera av andra orsaker.

– Det kan till exempel ha att göra med hur bönorna är rostade, men det är inget vi har tittat på i vår studie. Den baseras dels på testpersonernas egen rapportering över intag av kok- eller bryggkaffe, och dels på biomarkörer i blodet, säger Rikard Landberg.

Diabetes typ 2

Cirka fyra procent av befolkningen lever med diabetes typ 2, som bland annat kan kopplas till övervikt, mat och stillasittande. Arvsanlag spelar också stor roll, och risken för att insjukna blir större ju äldre man blir. Personer med diabetes typ 2 kan fortfarande producera insulin, men inte i så stor utsträckning som krävs för att hålla blodsockret nere.

Många lever med sjukdomen utan att veta om det. Några av symptomen att hålla koll på är trötthet, ökad törst och stora urinmängder. Samma symptom gäller för båda typerna av diabetes.

Källa: Diabetesförbundet

LÄS MER: Så tänker baristorna om din kaffebeställning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.