Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Chalmers rektor får förlängt – mitt i krisen

Chalmers rektor Stefan Bengtsson får fortsätta till 2024. Den närmsta framtiden blir dock osäker. Den tekniska högskolan har ekonomiska problem och personal kommer tvingas sluta.

Stefan Bengtssons förordnade som rektor och vd för Chalmers tekniska högskola förlängs i ytterligare tre år efter beslut i högskolans styrelse. Förlängningen gäller från den 1 augusti 2021 och fram till 31 juli 2024.

– Jag är stolt över det förnyade förtroendet och ser fram emot att få arbeta vidare för ett ännu starkare Chalmers, tillsammans med våra medarbetare och studenter, säger Stefan Bengtsson på Chalmers hemsida.

Beskedet kommer samtidigt som Chalmers tekniska högskola står inför stora utmaningar. De ekonomiska problemen har de senaste åren hopat sig.

LÄS MER: Facket om Chalmers bud: Många är intresserade

Chalmers behöver spara 250 miljoner årligen och har som en åtgärd meddelat att stora nedskärningar i personalstyrka. Huvuddelen av nedskärningarna kommer beröra det så kallade verksamhetsstödet, där 180 personer varslats om uppsägning.

I början av september fick personalen information om att samtliga tillsvidareanställda skulle få möjlighet att begära att få avsluta sina anställningar. Det är dock Chalmers som arbetsgivare som beslutar om vilka som får göra en sådan överenskommelse.

”Vi behöver säga upp medarbetare för att nå ekonomi i balans. I syfte att minimera antalet uppsägningar ger Chalmers er som medarbetare en möjlighet att lämna Chalmers med ett avgångspaket” stod det i en intern information.

​Stefan Bengtsson tillträdde som rektor och vd 2015. Han är professor i fasta tillståndets elektronik.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.