Digitalisering. Framtidens industrijobb kommer att vara fyllda av människor som arbetar med robotar, 5G och VR. Illustration: Chalmers
Digitalisering. Framtidens industrijobb kommer att vara fyllda av människor som arbetar med robotar, 5G och VR. Illustration: Chalmers

Chalmers labb växer med donation

Efter en stordonation på 21 miljoner kronor från Stenastiftelsen kan Chalmers labb tredubbla forskning och utveckling för digitaliserad industriproduktion.

ANNONS
|

–Detta är fantastiskt spännande. Vi har redan en viss verksamhet med smart industry lab, nu går Stenastiftelsen in och förstärker vår verksamhet så att vi kan skala upp detta ganska rejält, säger Johan Stahre, professor inom industri- och materialvetenskap på Chalmers.

I Stena Industry Innovation Laboratory, SII-Lab, kommer det att vara fokus på industrins och samhällets digitala omställning.

–Det gäller att få svensk industri att ta till sig de digitaliseringsmöjligheter som finns och då vill Chalmers hjälpa till med det på ett bra sätt. Vi kommer att ha både forskning och innovationsformer som gör att entreprenörer kan komma och jobba med oss, men också fortbildning av verksamma ingenjörer och andra, säger Johan Stahre.

ANNONS

Dagens ungdomsgrupper är mindre och i framtiden kan det komma att saknas personal i industrin.

–Då är det väldigt viktigt att vi kan skapa spännande arbetsplatser i industrin med moderna hjälpmedel och digitalisering som kan påminna om spelvärlden, säger han.

Skälet att svensk tillverkningsindustri måste vara på tårna i digitaliseringsomställningen är att alla världens industriländer är med i samma race.

–Detta är superviktigt för oss, speciellt inom tillverkningsindustrin i Göteborg och Västra Götaland. Över 20 procent av de industrianställda i landet finns här så det är viktigt att vi hänger med, säger Johan Stahre.

Och i utvecklingen av Chalmers öppna testbädd för industriproduktion ska små och medelstora västsvenska företag kunna få möjlighet att testa och utveckla nya produkter och teknik som de inte kan göra på hemmaplan. Många av de här mindre företagen är underleverantörer.

–Det är viktigt att de har en chans att hänga med på teknikutvecklingen eftersom det gäller att kunna konkurrera i digitaliseringstrenden, säger han.

Redan nu pågår det tekniksamarbeten med Siemens, ABB, Volvo Trucks, SKF och Ericsson i Chalmers lokaler på campus Lindholmen i landets största industrifokuserade science park.

Efter årsskiftet kommer man att vara redo att dra igång den nya satsningen.

ANNONS
ANNONS