Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Chalmers Innovation har nått världsklass

Chalmers Innovation tar en topplats på världskartan över framgångrika företagsinkubatorer. - Detta är grymt bra, säger Per Sahlin, företagscoach. Nu är målet att dubbla flödet av idéer och företag.

I entrén till Chalmers Innovation stöter man först av allt på en skylt i mässing. Budskapet är tydligt. Här ska finnas ett "dynamiskt centrum för utveckling av affärsidéer baserade på teknisk innovation". Verksamheterna ska förädlas till kommersiellt bärkraftiga företag som "kraftfullt bidrar till utveckling av välståndet i regionen".

I går fick redarfamiljen Olsson, som lade den finansiella bottenplattan, anställda och företag på Chalmers Innovation ett internationellt bevis på att 15 års verksamhet har utvecklats till världsklass.

- Det är positivt att finnas på världskartan och det är ett kvitto på att vår process kring idéer, utveckling och finansiering fungerar, säger Per Sahlin, företagscoach på Chalmers Innovation som i dag rymmer dryga 20-talet företag och andra hyresgäster som befinner sig i en tidigare fas.

Hur ser då receptet ut till denna framgång?

- Vi fokuserar på processen att gå från idé till utveckling och även kunna bidra med finansiering. Vi förändrar oss också hela tiden baserat på vilka kundbehov vi ser. Sedan finns ett stort värde för personer med idéer och nya företag att vara ihop med andra människor i samma situation. Personerna lär av varandra, det är faktiskt viktigt. Sedan är det ju inte oviktigt att vi kan erbjuda finansiering. Alla behöver pengar för att kunna springa, säger Per Sahlin.

Ytterligare en ingrediens väger tungt.

- Vi lägger mycket krut på att förstå och utvärdera personerna, teamet, bakom idén. Det är lika viktigt som att utvärdera idén.

I framgången ligger också att inte vara rädd för misslyckanden, att alla företag inte blir kommersiella framgångar.

- Vi har inte som mål att hålla liv i så många företag som möjligt. Vi mäter inte överlevnad.

Årligen knackar cirka 100-150 personer med idéer på dörren till Chalmers Innovation. För att öka flödet i processen har man inlett en process som siktar på att skapa ytterligare en eller flera fonder med 250-300 miljoner kronor i kapital.

- Marknaden är inte mättad. I Norden har vi ett bra klimat för start-up-företag. Det pågår en otrolig utveckling och vi är framgångsrika, säger Per Sahlin.

Mebox är ett av företagen som utvecklas på Chalmers Innovation. Målet är att utveckla en global mobilapp som automatiskt samlar ihop bilder från smartphones som dina vänner har tagit på dig, en bildsamlingstjänst.

- Chalmers Innovation har betytt oerhört mycket för oss. Dels fick vi ett startkapital. Sedan har deras kontakter och varumärke fått investerare att satsa en miljon i vårt företag. Det är också värdefullt att sitta här bland andra företag, att lära av andras framgångar och misstag, säger Henrik Appert.

Även Chalmers fick i går en internationell rankning. Högskolan får plats 175, jämfört med 202 i fjol, när QS World University Ranking värderar 700 universitet runt om i världen. Högre lärartäthet och förbättrat akademiskt rykte är de viktigaste förklaringarna till den bättre rankningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.