Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cevians grundare Christer Gardell. Arkivbild.

Cevian blir storägare i Ericsson

Cevian Capital har köpt 5,57 procent av aktierna i Ericsson. Aktieposten är värd över tio miljarder kronor och gör investeringsbolaget till telekomjättens näst största ägare.

- Vi går in i Ericsson för att förbättra bolaget och öka konkurrenskraften och därmed också höja bolagets värde, säger Cevians grundare Christer Gardell till Dagens industri.

I och med köpet förskjuts maktbalansen i Ericsson, bara Investor har fler aktier. Christer Gardell kommer också att ta plats i valberedningen. Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, tror att det kommer att bli en del duster mellan Cevian och Investor.

- Cevian kommer att ha en hel del makt och det ska bli spännande att se vad de kommer att göra. En gissning är att de vill dela upp Ericsson, det är något man redan bråkar med Investor om. Investor har kunnat styra och ställa, men nu är det en till som ska in och röra runt och ha åsikter.

Han tror däremot att köpet kommer att vara bra för privatspararna.

- Cevian kan gå in med fräscha ögon och utan ryggsäck för att ta de beslut som behövs för Ericsson just nu.

Joakim Bornold påpekar att Industrivärden fortfarande är tvåa till sett till röstantal eftersom bolaget har fler A-aktier.

- Men det går många rykten om att Industrivärden vill bli av med sina Ericssonaktier och nu finns kanske en köpare.