Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartiet vill sälja statens innehav i bolåneinstitutet SBAB. Arkivbild.

Centern vill också sälja SBAB

Centerpartiet ansluter sig till Moderaternas linje och vill sälja det statliga innehavet i bolåneinstitutet SBAB. Affären kan dra in 15–20 miljarder kronor.

SBAB-affären bör kunna genomföras under nästa mandatperiod, enligt Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson.

- Det finns stora förutsättningar för att det här kan bli en alliansgemensam politik, säger han.

Samgående eller börsnotering

Han är öppen för flera tillvägagångssätt.

- Antingen kan man hitta aktörer som tar över ägandet och fortsätter driva SBAB som ett fristående institut eller så kan det vara aktuellt för ett samgående med någon annan aktör, säger han.

Han utesluter inte heller en börsnotering, men ser i så fall ingen poäng att staten behåller aktier i bolaget.

Enligt Källström finns det inga skäl för staten att äga en aktör på den konkurrensutsatta bolånemarknaden, som dessutom är uttryckligen fokuserad på bolån i storstadsområden.

- Det rimliga är att statens ansvar är att sätta spelreglerna och inte själv är en av aktörerna, säger han.

- Det måste få ta den tid det tar, för att kunderna ska få känna trygghet och för att skattebetalarna ska få bästa möjliga avkastning på innehavet. Men det bör kunna ske inom nästa mandatperiod, tillägger han.

"Minskar konkurrensen"

Moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered sade nyligen till TT att staten på sikt bör sälja SBAB och innehavet i teleoperatören Telia, om förutsättningarna är de rätta.

Den socialdemokratiske näringsministern Mikael Damberg klargjorde samtidigt att han inte ser någon poäng med att staten säljer SBAB.

- Då minskar konkurrensen ytterligare. De som får betala för det är svenska bolånekunder, sade han.