Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Henrik Saxborn, vd på Castellum. Bild: Lisa Thanner
Henrik Saxborn, vd på Castellum. Bild: Lisa Thanner

Castellum växer trots coronakrisen

Den göteborgska fastighetsjätten Castellum fortsätter att växa – trots corona. Såväl intäkter som förvaltningsresultat ökade det tredje kvartalet. Bolaget höjer sin utdelning.
– Jag trodde i början av coronakrisen inte att vi skulle stå där vi är idag, säger vd Henrik Saxborn.

Castellum är inriktade kommersiella fastigheter, och har ett stort bestånd kontor och lager för logistik och e-handel. Andra kvartalet, perioden april–juni, överraskade man ett ökande resultat och vd Henrik Saxborn konstaterade att man knappt haft några konkurser bland de företag som är hyresgäster.

Och när bolaget nu presenterar rapporten för tredje kvartalet fortsätter bolaget att öka. Intäkterna uppgick till 1 489 miljoner kronor att jämföra med 1 472 miljoner motsvarande period i fjol. Samtidigt ökade förvaltningsresultatet – hyresintäkter minus kostnader för drift, administration, förvaltning och räntor – till 899, att jämföra med 837 miljoner i fjol, en ökning med nio procent. Även driftöverskottet ökade tydligt.

LÄS MER: Målet: Då flygs de första passagerarna med el

Castellum höjer utdelningen

Resultatet efter skatt minskade dock från 1 051 miljoner kronor i fjol till 1 015 miljoner tredje kvartalet i år. Bolagets belåning- och uthyrningsgrad ligger kvar oförändrat.

Castellum kommer att höja aktieutdelningen för 23:e året i rad meddelar bolaget.

– Det tredje kvartalet är starkt och starkare än analytiker hade förväntat sig. Om du hade frågat mig när coronakrisen började hade jag inte trott att vi skulle kulle stå där vi är idag. Jag imponeras av svenskt näringsliv och över vår personal, säger vd Henrik Saxborn.

Ni har sett få konkurser bland hyresgästerna?

– Vi har inga konkurser att tala om över huvud taget. Vår portfölj består av e-handel – alltså logistikfastigheter – av statliga fastigheter och av vanliga kontorshus som är välplacerade. E-handeln och den statliga delen har vuxit båda två under krisen, vilket har gynnat oss.

Varför växer fastigheter till staten nu?

– Polisen behöver bygga ut och domstolsverk behöver bygga ut. De effektiviserar sina lokaler vilket gynnar oss, bland annat bygger vi ny domstolsbyggnad i Jönköping.

LÄS MER: Kontorsjätten låter all personal jobba hemma för gott

Säve blir ett centrum för hållbara transporter

I Göteborg har Castellum färdigställt kontorshuset Emigranten vid Amerikahuset och man fortsätter att utveckla området som var Säve flygplats.

– Vi har hjälp elflygbolaget Heart Aerospace med sin etablering, och om allt går enligt plan kommer de att expandera. Nästa fas handlar om att satsa på hållbara transporter, med ladd- och testverksamhet för elfordon såväl som etablering av logistikfastigheter. Men flygplatsen är samtidigt kvar – det är viktigt, säger Saxborn.

– Säve kommer att bli en hubb för hållbara transporter för land och luft.

LÄS MER: Hans Wallenstam om kriser: ”Cash är det viktiga”

Castellums vd konstaterar att enkäter bland hyresgästerna visar att kontorschefer tror på en mix av distansarbete och kontorsarbete i framtiden efter coronapandemin.

– Det kommer att ha en påverkan, men eftersom vår fastighetsportfölj ser ut som den gör ska man inte överdriva den påverkan det får. Det handlar om att designa kontoren företag vill ha och honnörsordet där är flexibilitet, säger Henrik Saxborn.

– Covid betyder att de trender som var på väg accelererar.

LÄS MER: Här är Göteborgsbolagen som återhämtat sig bäst i krisen

Ambitiösa hållbarhetsmål

Castellum har också antagit regeringens mål om att de som bolag ska följa Parisavtalets mål om en klimatförändring på max 1,5 grader och har antagit en färdplan på klimatneutralitet fram till 2030.

– Vår nybyggnationer ska bli helt koldioxidneutrala. Vi bygger till exempel nu världens första CO2-neutrala polishus i Örebro.

LÄS MER: Här är Volvo Cars plan för att nå Parisavtalet

Castellum tror på en dämpning under sista kvartalet i år.

– Kvartalet tre har varit starkt. Men på grund av pandemin har det inte varit möjligt att omförhandla och höja hyror, vilket påverkar intäkterna framåt. Sedan stannade vi fysiska åtgärderna i husen under corona, de återupptar vi nu och det ökar kostnaderna. Men vi kommer ändå ha ett år som slutar ordentligt med plus.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.