Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Saxborn, vd på Castellum. Bild: Lisa Thanner
Henrik Saxborn, vd på Castellum. Bild: Lisa Thanner

Castellum växer i krisen

Göteborgska fastighetsbolaget Castellum ökar intäkterna och förvaltningsresultat under andra kvartalet, då corona samtidigt lamslog ekonomin.
– Resultatmässigt har vi knappt sett någon negativ påverkan, säger vd Henrik Saxborn.

GP har tidigare kunnat rapporterat att fastighetsbolaget Platzer, som äger kontor och kommersiella fastigheter i Göteborg, visade ökade resultat och intäkter för andra kvartalet. När börsnoterade Castellum på onsdagen så presenterade sin rapport visar man också på tydlig tillväxt. Castellum är inriktad på kommersiella fastigheter, och har ett stort bestånd kontor och lager för logistik och e-handel – bolaget förvärvade också Säve flygfält av Serneke i slutet av 2018.

– Vi visar ett starkt resultat med tanke på förutsättningarna och det borgar för fortsatt tillväxt, säger vd Henrik Saxborn.

LÄS MER: Göteborgska fastighetsbolaget Platzer fortsatt uppåt

Positiva siffror för Castellum

Under andra kvartalet uppgick intäkterna till 1 523 miljoner kronor, att jämföra med 1 438 miljoner motsvarande period i fjol – en ökning med sex procent. Samtidigt ökade förvaltningsresultat – hyresintäkter minus kostnader för drift, administration, förvaltning och räntor – från 817 miljoner kronor till 895 miljoner. Även driftöverskottet ökade, medan belåningen minskade. Resultat efter skatt såg dock en minskning – från 1 245 miljoner kronor till 1 052 miljoner.

Henrik Saxborn konstaterar att bolaget inte har märkt någon större påverkan av corona.

– Vi fick in 99 procent av hyrorna under kvartalet. Nettouthyrningen är på plats och vi har historiskt höga siffror. Det ger oss ett stabilt fastighetsvärde som växer något och en lägre belåningsgrad.

Inga hyresgäster i konkurs

– Det som är mest frapperande är att vi inte ser några konkurser. Vi har hjälpt 230 kunder med deras likviditet.

LÄS MER: Coronarysaren: Upp till bevis för Göteborgsbolagen

Vad är förklaringen till att inga hyresgäster har gått i konkurser tror du?

– Min bedömning är att de åtgärder vi har gjort och de staten har bidragit med har hjälpt. Men detta sagt ska man absolut inte säga att detta är över. Det kommer att behövas fortsatta stödpaket.

De hyresgäster som drabbats mest är hotell, restauranger och butiker – de står för åtta procent av hyresintäkterna.

– Samtidigt står staten och logistik för 40 procent av hyresintäkterna – staten investerar nu för framtiden och logistiksektorn går väldigt bra.

LÄS MER: “Placerarna jagar i flock“

Räknar med ökad utdelning

När det gäller kontorsfastigheter ser inte Henrik Saxborn en dramatisk effekt av att fler jobbar hemma och att det skulle innebära mindre behov av kontorsytor.

– Utvecklingen i den riktningen accelererar, då gäller det att kunna erbjuda flexibla lösningar. Vi kommer att se mer hemarbete, men ytbehovet i kontoren per anställd kommer samtidigt att öka. Det är inte en stor dramatik vi ser i siffrorna.

Den fortsatta tillväxten under året innebär också att bolaget räknar med att öka utdelningen till aktieägarna.

Marknaden tog emot Castellums rapport positivt – aktien steg med över tre procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen.

LÄS MER: Kraven på fastighetstopparna ökar med krisen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.