Castellums del av Nordstan som kommer renoveras med glasfasad och renoverade kontor
Castellums del av Nordstan som kommer renoveras med glasfasad och renoverade kontor Bild: Jonas Lindstedt

Castellum ser ut som förloraren i Säveaffären

Castellum firar nya triumfer med sitt färska bokslut, där rekorden haglar. Frågan är om jakten på nya troféer riskerar att få bolaget att snubbla till framöver.

ANNONS
|

Castellum, som i vanlig ordning är först ut att rapportera av fastighetsbolagen, sätter ribban högt inför konkurrenternas ankomst de kommande veckorna. Göteborgsbolaget krossar sina mål. Vd Henrik Saxborn talar om flera nya rekord, och det bästa resultatet på 15 år. Tillväxten är väldigt god och lönsamheten håller sig uppe på fina nivåer. Förvaltningsresultatet tog ett jättekliv sista kvartalet, vilket gav ett lyft för hela årets siffror.

På den heta logistikmarknaden slåss Castellum med Catena om att vara störst, vem som vinner beror lite på hur man räknar och definierar fastigheterna. Förutom att en är en växande del av fastighetsmarknaden har logistikfastigheter låga kostnader, binder lite kapital och ger ett fint kassaflöde.

ANNONS

Castellum har goda möjligheter att bli Sveriges första äkta ”utdelningsaristokrat”, det vill säga ett börsbolag som höjt utdelningen 25 år i rad. Med den föreslagna utdelningen har Castellum höjt 21 år i rad, vilket innebär varje år sedan bolaget noterades.

LÄS MER:Serneke: Därför sålde vi Säve flygplats

Imponerande utveckling

Sett över en tioårsperiod är det onekligen en imponerande utveckling som Castellum kan visa upp. Från att ha varit ett tämligen anonymt fastighetsbolag, som skapades på 1990-talet i samband med att bankerna skulle ta hand om sina dåliga fastighetslån, så har Castellum vuxit fram till en bjässe i sektorn. Bolaget har ofta sett till att hamna på rätt plats, och de finansiella framgångarna har gått hand i hand med fina utmärkelser för bland annat hållbarhetsarbetet.

Bakom en stor del av den här utvecklingen ligger bolagets vd Henrik Saxborn, som är en utpräglad tävlingsmänniska. Det är ofta bra, vilket inte minst synts i Castellum.

Men risken finns alltid att man blir fångad av sin egen framgång. Rubriken på det färska bokslutet, ”17% tillväxt i förvaltningsresultatet och en föreslagen höjd utdelning för 21:a året i rad”, torde säga en del. Bolaget är nog berett att göra en hel del för att öka vinsten och fortsatt klara av att höja utdelningen. Henrik Saxborn vill nog inte missa chansen att som förste svensk bli ”adlad” in i den internationellt förnämliga statusklubben för stadiga utdelningshöjare.

ANNONS

Kan spränga 100-miljardersvallen

Jakten på ökad vinst kan också driva upp affärsaktiviteten för att fortsatt öka storleken. Fastighetsbeståndet är nu uppe i 89 miljarder kronor. Med nuvarande ökningstakt kommer 100-miljardersvallen att sprängas under nästa år.

En så stark balansräkning som Castellums har fått fler bolag att känna att pengarna bränner i fickan. Men att en affär ökar volymerna behöver inte innebära att den förbättrar alla viktiga nyckeltal.

Det talas nu på fastighetsmarknaden om att Castellum är berett att betala väldigt bra för att komma över intressanta objekt.

Precis före årsskiftet köpte Castellum också det gigantiska Säve-projektet från Serneke för 1,1 miljarder kronor plus upp till ytterligare 1 miljard kronor.

Enligt uppgift till GP drog andra potentiella köpare sig ur den affären, dels för att de tyckte att priset var högt, dels för att de såg kostnadsrisker i att Serneke ska få en så stark position som byggare. Den typen av upplägg kan bli en dyr läxa för byggherren. Och förutom att Säve är gigantiskt så anses det inte optimalt för logistik i Göteborgsregionen.

Serneke vinnaren

Med tanke på att köpeskillingen är uppdelad i flera delar är det svårt att bedöma hur den affären kommer att landa. Men i dagsläget ser Serneke ut som vinnaren, trots att bolaget på aktiemarknaden uppfattas som tämligen utsatt och därmed borde ha ett tuffare förhandlingsläge. Så att Ola Serneke vid sitt framträdande vid Västsvenska handelskammaren, som GP rapporterar om, lyfter fram just Säveförsäljningen som något han är speciellt nöjd med är inte så konstigt.

ANNONS

Även Castellums rekordstora köp av Norrporten 2016 uppfattades visserligen som dyrt, och där har bolaget efter köpet kunnat göra sig av med stora delar av beståndet och fått kalkylen att se klart mer aptitlig ut. Men där har Castellum haft en stark marknad med hög affärsvilja i ryggen.

Henrik Saxborn konstaterar själv i samband med bokslutet att det finns tecken på en trögare hyresmarknad, och att transaktionsvolymen minskar. Nettouthyrningen var sista kvartalet oroväckande nära nollstrecket, vilket är en varningssignal om marknadsutvecklingen.

Och vi har under flera år haft en högkonjunktur med räntor som i en lågkonjunktur. Det kommer inte att vara i evighet.

Det är bara att hoppas att Henrik Saxborn inte snubblar i språnget efter nya rekord. Jakten på nya affärer och troféer lär annars inte minska av att fastighetsmagnaten Rutger Arnhult i höstas klev fram som största aktieägare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS